Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. március 18. 17:12

Előzetesen jóváhagyta a magyar holokauszt-túlélők és az amerikai kormány között létrejött peren kívüli egyezséget egy kerületi bíró az egyesült államokbeli Floridában egy helyi lap pénteki számában olvasható jelentése szerint.

A South Florida Sun-Sentinel című újság arról számolt be, hogy Patricia Seitz bírónő hitelesítette a megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok 25,5 millió dollár kártérítést fizet a magyar zsidók javaiért, amelyek egy ausztriai katonai raktárból tűntek el azután, hogy az amerikai hadsereg 1945 májusában lefoglalta az elrabolt ingóságokat szállító aranyvonatot. A pénzt nem az aranyvonat károsultjai kapják egyéni kártérítésként, hanem szétosztják a magyar holokauszttúlélőkről gondoskodó izraeli, magyarországi, egyesült államokbeli, kanadai és egyéb karitatív szervezetek között.

A 25,5 millióból 21,2 millió dollárt szánnak szociális célokra. Az összeg folyósításának a felügyeletével Patrizia Seitz bírónő a holokauszttal összefüggő követelések ügyeiben illetékes Jewish Conference on Material Claims szervezetet bízta meg. A magyar holokauszttúlélők számarányának megfelelően a 21,2 millió dollár 42,5 százalékát izraeli, 22,7 százalékát magyarországi, 20,1 százalékát amerikai, 6,1 százalékát kanadai, 8,6 százalékát egyéb szervezetek kapják. A megállapodás szerint félmillió dollárból létrehozzák az aranyvonattal kapcsolatos dokumentumok levéltárát. A szokásos részesedésnek csak a felét kérő ügyvédek díjazása három millió dollár, 0,8 millió dollár pedig a perköltségek fedezésére szolgál. 

A bírónő várhatóan októberben hagyja végleg jóvá a megállapodást. Az Egyesült Államok kormánya a megállapodás véglegesítése után nyilatkozatot tesz közzé, amelyben valamilyen módon elismeri felelősségét az ügyben. A nyilatkozatot a kormány fogalmazza meg saját belátása szerint. .

(MTI)

Comments are closed.