Forrás: Népszava

A társasági adó 25-ről 19 százalékra csökkentését jvasolta Gerhard Schröder német kancellár abban a nagyívű beszédében, amelyet tegnap a Szövetségi Gyűlésben tartott. A szociáldemokrata politikus megállapította: a német gazdaság igen jól teljesít – kivitelét tekintve világrekordernek számít – ám ez nem változtat azon a súlyos tényen, hogy a munkanélküliség ugyancsak rekordszintet ért el. Schröder beszédéből kiderült, hogy tárgyalni kíván a kereszténypárti és szabaddemokrata ellenzékkel arról, hogyan lehetne minél több munkahelyet teremteni. A kancellár beszédére Angela Merkel, a konzervatív CDU elnökasszonya válaszolt, a szociáldemokrata-zöld koalícióra hárítva a felelősséget a kialakult helyzetért, jelezve ugyanakkor, hogy bizonyos pontokon pártja kész az együttműködésre. (Népszava)

NATO: helyi rakétavédelem

A NATO a következő években egységes rakétavédelmi rendszert épít ki, hogy megoltalmazza a különböző NATO-akciókban részt vevő csapatokat a hadszíntéri ballisztikus rakéták jelentette fenyegetéstől – közölte a katonai szövetség Brüsszelben. A NATO-közlemény szerint ez lehet majd a szövetség valaha is végrehajtott legnagyobb együttműködési programja. Mint a megfogalmazás is mutatja, nem az amerikai csillagháborús tervek fölelevenítéséről, illetve az interkontinentális rakéták elfogását célzó rakétaelhárító-rendszerek európai telepítéséről van szó: a NATO-terv a kisebb, legfeljebb néhány száz kilométeres hatótávolságú hordozóeszközök, mint például az első öbölháborúban bevetett iraki Scud-rakétákhoz hasonló eszközök megsemmisítését szolgálja. (MTI)

Szabadon engedték az aktivistát

Szabadon engedték az államtitoksértéssel vádolt Rebija Kadír volt ujgur parlamenti képviselőt a kínai hatóságok csütörtökön egészségügyi okokra hivatkozva, néhány nappal Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter pekingi látogatása előtt – közölte az amerikai székhelyű, kínai bebörtönzöttekkel foglalkozó Duihua Alapítvány. Az 58 éves, 1999-ben letartóztatott milliomos üzletasszonyt, nőjogi aktivistát, aki a javarészt török nyelvű muzulmán népcsoportok lakta nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület parlamenti képviselője volt, 2000-ben ítélték nyolc év szabadságvesztésre államtitkok külföldre való kiszolgáltatása miatt, miután újságkivágásokat küldött az Egyesült Államokban élő, Hszincsiang tartomány függetlenségéért küzdő férjének. (MTI)

Nem csak bennünket bírálnak

A NATO-n belül megszokott jelenség, hogy a haderőtervezési folyamat keretében készülő éves jelentésekben a szövetség szakértői bírálják az egyes tagállamok katonai képességeit, felajánlásaik végrehajtását: ez nem csak Magyarországnál, de más tagállamoknál is gyakorta előfordul – mondta csütörtökön Brüsszelben egy NATO-forrás. Eszerint a NATO minden tagállamot rendszeresen átvilágít a vállalt feladatok végrehajtása szempontjából. A katonai szövetség az utóbbi hónapokban kétségtelenül komolyan bírálta Magyarországot, de nem katonai részletkérdésekben, hanem a költségvetés szempontjából. Jaap de Hoop Scheffer főtitkár tavaly ősszel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök brüsszeli bemutatkozó látogatásakor szóvá tette a magyar védelmi kiadások visszafogását. A NATO-főtitkár ugyanakkor többször is elismerően szólt a magyar katonák külföldi tevékenységéről. (MTI)

Rice asszony Kabulban járt

Condolezza Rice amerikai külügyminiszter, aki rövid látogatásra Kabulba érkezett, csütörtökön találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel. Ez utóbbi közölte vele, hogy májusról szeptemberre halasztják az afganisztáni parlamenti választásokat. Karzai ezt a lakossági adatok hiányosságaival indokolta, mondván, hogy májusig nem tudják összeállítani a választási névjegyzékeket. A választási előkészületek azonban ettől függetlenül folyamatban vannak. Condolezza Rice ázsiai körútat tesz s ennek keretében állt meg Kabulban. Elsősorban a terrorizmus elleni harcról tárgyalt Karzaijal, de megbeszélésükön szó volt a kábítószertermesztés és -kereskedelem elleni stratégiáról, valamint az afganisztáni gazdasági élet fellendítéséről is. Mintegy Rice asszony látogatásához időzítve terroristák egy út mentén elhelyezett pokolgéppel 25 embert öltek meg vagy sebesítettek meg Dél-Afganisztánban. (Népszava)

Csubajsz túlélt egy merényletet

Merényletet kíséreltek meg az orosz energiamonopólium vezérigazgatója ellen csütörtök délelőtt Moszkva mellett, de a liberális reformer Anatolij Csubajsz sértetlen maradt. Az Egyesült Energiarendszer fejének páncélozott autója közelében pokolgép robbant, majd két, katonai gyakorlóruhás támadó tüzet nyitott rá automata fegyverből, amikor konvoja a Minszki útra hajtott a Moszkva központjától 39 kilométernyire nyugatra lévő Zsavoronki faluból. Csubajsz, akinek testőrei viszonozták a tüzet, sértetlen maradt, és szerencsésen bejutott munkahelyére. Egy véletlenül arra haladó gépkocsi vezetője viszont megsebesült a kereszttűzben. A merénylet után Csubajsz reformtevékenységének kettőzött erővel való folytatását ígérte mind az energiamonopólium piaci átszervezésében, mind a liberális erők egyesítésében, azt állítva, hogy tudja, ki szervezhette a merényletet. (MTI)

Újra áll az újvidéki híd

Hat év után ismét összeköti a Duna két partját az újvidéki Szabadság-híd – írja csütörtökön az újvidéki Magyar Szó című napilap. Eszerint, miután a hídépítők kellően megfeszítették a tartósodronyokat, szerdán beemelték a hiányzó, mintegy 15 méter hosszú, több mint 100 tonnás hídelemet. Az Újvidék egyik jelképének számító monumentális építményt a Jugoszlávia elleni 1999-es légi hadjárat idején bombázta le a NATO. Az összesen ötezer tonnás új hídnak az eredeti tervek szerint 2004 decemberéig kellett volna elkészülnie. A folyómeder megtisztítása és a híd helyreállítása javarészt Európai Uniós támogatással történt. A folyó hajózhatatlansága napi egymillió eurós kárt okozott a Duna menti országoknak. (MTI)

Jelölt indul Mubarak ellenében

Bejelentette az egyiptomi elnökválasztáson való indulásának szándékát Ajman Núr ellenzéki vezető, akinek személyében először akadhat kihívója az arab országot csaknem negyedszázada vezető Hoszni Mubarak államfőnek. Az al-Gad (Holnap) pártot vezető Ajman Núr szerdán jelentette be indulási szándékát a pártjának székháza előtt – erős rendőri felügyelet mellett – összegyűlt több száz híve előtt. Az ellenzéki vezetőt négy nappal korábban helyezték szabadlábra; Núr és több párttársa 45 napot töltött előzetes letartóztatásban, mert a hatóságok szerint akáírásokat hamisított pártja bejegyzése érdekében. Mubarak február végén váratlanul bejelentette, hogy az alkotmány módosítására kérte fel a parlamentet, elvben megnyitva az utat a több jelölt állítása alapján zajló elnökválasztás előtt. (MTI)

A Hezbollah nemet mondott Bushnak

Elutasította a Hezbollah George Bush amerikai elnök azon felvetését, hogy a libanoni szélsőséges síita szervezet tegye le a fegyvert és váljon a politikai fősodor egyik pártjává a közel-keleti országban. Hasszán Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője a szervezet televíziójában, az al-Manarban szerdán sugárzott háromórás interjújában elmondta: a szervezet meg kívánja tartani fegyvereit, amíg ‘Libanon fenyegetésnek van kitéve’ Izrael részéről. A Hezbollah szerepel az amerikai külügyi tárcának a terrorszervezeteket nyilvántartó listáján. (MTI)

Comments are closed.