Forrás: Index

Két héten belül megbukhat Saron

Index/MTI

2005. március 17., csütörtök 14:14

Március végéig el kell fogadtatnia költségvetését a parlamenttel Ariel Saronnak, különben előrehozott választásokat kell kiírni. A kormányfőt a gázai kivonulás miatt lázadozó párttársai hozták kellemetlen helyzetbe, Saron a hiányzó szavazatokat a decemberben pont a költségvetés ellenzése miatt kirúgott egykori koalíciós partnerénél keresi.

Két hete van Ariel Saronnak kormánya megmentésére. Az izraeli törvények értelmében, amennyiben nem sikerül március végéig elfogadni az évre vonatkozó költségvetési javaslatot, fel kell oszlatni a parlamentet és új választásokat kell kiírni.

Kuncsorog

Saron eddig nem tudta elfogadtatni költségvetési terveit, melyeket most újabb veszély fenyeget. Az amúgy is ingatag koalíció éllén álló kormányfő ellen saját pártja, a Likud negyven fős frakciójának tizenhárom tagja lázadt fel az egyoldalú gázai kivonulás ellen tiltakozva.

Saron a rendelkezésére álló két hétben leginkább a kormányából nemrég kirúgott, világi-liberális Sinuj tizennégy képviselőjét próbálja megnyerni a költségvetés megszavazásához. A Sinujt 2004 decemberében pont a költségvetés vitája során rúgták ki a koalícióból, miután elítélt egy, a kormány megmaradásához létfontosságú vallásos pártnak megítélt plusztámogatást, és nem szavazta meg a költségvetés tervezetét.

Az ellenzékben bízhat

Saron esélyeit rontja, hogy a Sinuj a Vajdaságból elszármazott, magyarul jól beszélő elnöke, Toni Lapid csütörtöki nyilatkozata szerint pártja pillanatnyilag elutasítja a költségvetés tervezetét. Az elemzők szerint ugyanakkor Saron baloldali ellenzéke, mivel nem érdekelt az előrehozott választásokban, támogathatja a költségvetést, vagy legalábbis távolmarad a szavazástól, így segítve annak elfogadását.

Amennyiben Saron mégis vereséget szenved, előrehozott választásokat kell kiírni. Ez nagyban hátráltathatja a közel-keleti rendezés reményét újjáélesztő, egyoldalú izraeli kivonulást Gázából. A kivonulás és a gázai zsidó telepek kiürítése a tervek szerint július 20-án kezdődne meg.

Comments are closed.