Forrás: Stop!

Mohamed Khatami iráni elnök tegnap, az olajexportáló országok (OPEC) olajminisztereinek tanácskozását követően kijelentette: Iránt semmivel sem lehet meggyőzni arról, hogy végleg lemondjon urándúsítási programjáról.

„Iránt semmivel nem lehet meggyőzni arról, hogy végleg lemondjon urániumdúsító programjáról. Nem engedhetjük meg maguknak, hogy másra bízzuk az üzemanyag-ellátást, mint saját magunkra, mert ellenkező esetben bármikor megfoszthatják az országot ettől az erőforrástól, akármilyen ürügyre hivatkozva”, jelentette ki Mohamed Khatami iráni elnök szerdán az iráni Iszfahánban, az olajexportáló országok (OPEC) olajminisztereinek tanácskozása során tartott sajtóértekezletén.

Az Európai Unió képviselői tavaly december óta tárgyalnak Teheránnal, hogy „objektív garanciákat” kapjanak, miszerint Irán nem gyárt atomfegyvert. Az EU számára az lenne a legjobb garancia, ha Irán lemondana az urániumdúsításról, aminek fejében Brüsszel nukleáris, technológiai és kereskedelmi együttműködést, valamint politikai és biztonsági párbeszédet ajánlott Iránnak.

Haszan Rohani, az iráni atomprogram irányítója tegnap leszögezte: Irán elutasítása az urániumdúsító program leállítását illetően végleges. „A tárgyalások során megadtuk az európaiak által követelt objektív garanciákat, most Európán a sor, hogy határozott garanciákat adjon nekünk biztonságunkat és fejlődésünket illetően”, közölte Khatami, aki szerint amennyiben Brüsszel az atomprogram végleges leállításához ragaszkodik, azzal megszegi a megállapodást, hiszen a dúsító program önkéntes felfüggesztése csak a tárgyalások időtartamára vonatkozik, és az iráni nép „nem várhat sokáig”.

George W. Bush amerikai elnök szerdán ismét azzal fenyegette meg Teheránt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé citálja az iráni nukleáris program kérdését. Khatami erre reagálva felszólította Busht, hogy „vessen véget az Iránnal és a Közel-Kelettel szembeni téves politikájának”, majd ismét emlékeztetett az izraeli nukleáris fegyverekre. „Izrael a nemzetközi törvényeket nem tisztelő országok legveszélyesebbike”, jelentette ki az iráni elnök.

Stop!

Comments are closed.