Forrás: Magyar Rádió

A Palesztin Hatóság nem kezdheti meg a béketárgyalásokat Izraellel, ha Izrael folytatja a ciszjordániai biztonsági kerítés építését – jelentette ki a palesztin külügyminiszter.

Nászir al-Kidva Rámalláhban újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: ha Izrael nem változtat politikáján, a palesztinok számára lehetetlenné válik a békefolyamat újrakezdése.

Szerdán Izrael hivatalosan is átadta a ciszjordániai Jerikó biztonsági ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak. Jerikó az első az öt ciszjordániai város közül, amely az izraeliek ígérete szerint palesztin felügyelet alá kerül.

Közben palesztin radikális szervezetek meghosszabították az Izrael ellen erőszakot tiltó februári döntésüket. Feltételül szabják, hogy cserében Izrael vállaljon kötelezettséget mindenfajta támadás beszüntetésére és a palesztin foglyok szabadon bocsátására. A Hamász nevű szervezet ez év végéig ad időt Izraelnek arra, hogy szabadon engedje a bebörtönzött palesztinokat.

Izrael válaszul bejelentette, hogy mindaddig nem indít katonai akciót a palesztin területeken, amíg a fegyveres palesztin csoportok békés magatartást tanúsítanak. Ariel Saron izraeli kormányfő a palesztin döntést az első pozitív lépésnek nevezte.

Ezalatt az Európai Unió nyilvánosságra hozta egy két éve indított vizsgálat eredményét. Eszerint nincs bizonyíték arra a korábbi izraeli állításra, hogy uniós forrásokból palesztin öngyilkos merénylők akcióit is támogatták volna.

MR

Comments are closed.