Forrás: SG

80 milliárd forintos online bankrablás hiúsult meg

2005. március 17. 22:15, Csütörtök – Berta Sándor

Pórul járt egy hackerbanda, amely egy Nagy-Britanniában lévő japán bankfiókot akart néhány száz millió euróval szegényebbé tenni, számolt be a brit rendőrség egy speciális részlegének vezetője.

Napjainkban olyan valós veszélyekkel kell a világhálóra tévedő vagy ott rendszeresen szörfölő felhasználóknak szembe nézniük, mint a kéretlen elektronikus reklámlevelek (spam) vagy az adathalászat (phishing). Ezenkívül a számítógépet vírusok, kémprogramok és más kártevők is megfertőzhetik, míg sok cég honlapját hackerek támadják. A Scotland Yard Nemzeti Csúcstechnológiájú Bűnözők Elleni Osztagának képviselőjének sajtótájékoztatója szerint most számítógépes bűnözők átszámítva 316 millió eurót akartak leemelni a japán Sumitomo Mitsui bank londoni bankfiókjának számlájáról.

A Scotland Yard különleges osztaga még tavaly figyelt fel a hackercsoportra és 2004 októberétől kezdve folyamatosan szemmel tartották a bűnözőket. A rossz fiúk akkor kezdték el ugyanis támadni a bank számítógépes rendszerét. Először billentyűleütéseket naplózó szoftverekkel megszerezték az ügyfelek jelszavait és folyószámla-adatait, majd később megpróbálták leemelni a 220 millió fontot (csaknem 80 milliárd forintot) a bank számlájáról. A tavaly október óta figyelt bűnszövetkezet világszerte tíz olyan számlát létesített, amelyre a Sumitomo londoni fiókjából elektronikus úton ellopott milliókat átirányították volna.

A rendőrők csak akkor léptek közbe, amikor az internetes bankrablók az első tranzakció végrehajtására készültek. A 32 éves Yeron Bolondit tegnap tartóztatták le Izraelben, aki megpróbálta 20 millió euróval szegényebbé tenni a bankot. A férfit a hatóságok pénzmosás és (online) csalás miatt akarják bíróság elé állítani. A brit szakemberek elismerték, hogy az ügy felderítésében végig szorosan együttműködtek az izraeli hatóságokkal és az igazságügyi szervekkel.

A nyomozás azonban tovább folyik, hiszen a nyomozók célja a hackercsoport további tagjainak az elkapása és börtönbe juttatása. Mint azt Takashi Morita, a Sumitomo Mitsui bank szóvivője elmondta, a pénzintézet végül szerencsésen került ki az akcióból, hiszen nem szenvedett el anyagi veszteségeket. A szakemberek még vizsgálják a körülményeket, de a bank vezetői azonnali hatállyal megszigorították a biztonsági intézkedéseket és rendszereket, és az ügy kapcsán a Scotland Yard is újabb figyelmeztetést adott ki a londoni City bankjainak, hogy fokozottan figyeljenek az internetes bűnszövetkezetek tevékenységére.

A most leleplezett banda módszere technikai szempontból jelentős előrelépés, ugyanis már nem veszi igénybe a banki ügyfelek közvetlen közreműködését. Az eddig alkalmazott, legelterjedtebb számlafeltörési módszer az egyes bankok nevében találomra kiküldött e-maileken alapul, amelyekben a csalók a megtévesztett ügyfeleket adatbázis-frissítés címén banki adataik közlésére szólítják fel. A bankok rendszeres felhívásokban kérik betéteseiket, hogy ilyen álüzenetekre soha ne válaszoljanak, a módszer sok esetben mégis sikeres, és évente több tízmillió euró kárt okoz.

SG Hírmagazin

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=36058

Comments are closed.