Forrás: NOL

BBC-lapszemle, 2005. március 16. 08:00

A Horvátországgal tervezett uniós csatlakozási tárgyalások várható elhalasztása, az olasz katonák kivonása Irakból és a csődbe ment amerikai óriáscég, a Worldcom volt vezetője ellen hozott bírósági ítélet – egyebek mellett ezekkel a témákkal foglalkozik az európai sajtó.

Az osztrák Der Standard szerint az Európai Unió helyesen teszi, ha megtagadja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Horvátországgal, amíg az nem adja át Hágának a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornokot. A lap szerint szerint Horvátország példát állíthat a délszláv háborúban érintett többi országnak azzal, ha beleegyezik abba, hogy felálljon egy uniós bizottság Gotovina ügyének kivizsgálására. Mint a lap fogalmaz, ennek a bizottságnak vagy sikerül megtalálnia a tábornokot, vagy pedig megállapíthatja, hogy már nincs Horvátországban.

A brit Daily Telegraph is a fő külpolitikai hírek között foglalkozik azzal, hogy az Európai Unió várhatóan elhalasztja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Horvátországgal. Horvátországnak nem sikerült meggyőznie az unió diplomatáit arról, hogy mindent megtett azért, hogy elfogja a háborús bűnökkel vádolt Gotovina tábornokot, és átadja őt a hágai törvényszéknek – írja a lap, amely szerint az unión belül Nagy-Britannia az, amelyik leginkább kiáll amellett, hogy emiatt el kell halasztani a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Horvátország uniós szomszédai, valamint Ausztria és Németország ugyanakkor jóval rugalmasabb ebben a kérdésben – teszi hozzá a Daily Telegraph.

A spanyol El Periodico arról ír kommentárt, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy elkezdik kivonni az olasz katonákat Irakból. Mint a lap megjegyzi, Berlusconi azután közölte ezt, hogy több mint egy héttel ezelőtt amerikai katonák lelőttek egy olasz titkosszolgálati ügynököt, aki részt vett egy Irakban túszul ejtett olasz újságírónő kiszabadításában. Az újság szerint az olaszok ugyan már kezdettől fogva ellenezték az iraki szerepvállalást, de az incidens óta a tiltakozás még erősebbé vált. A lap úgy véli, hogy Berlusconi megértette, nincs értelme annak, hogy figyelmen kívül hagyja a közvéleményt, és most megpróbálja úgy kivonni az olasz katonákat Irakból, hogy közben a legkevesebb kárt okozza politikai szövetségesének, az amerikai elnöknek.

A brit Guardian arról ír, hogy George Bush amerikai elnök az eddiginél enyhébb hangnemben nyilatkozott a Libanonban működő Hezbollah szervezetről. Bush arra szólította fel a csoportot, hogy fordítson hátat az erőszaknak, és lépjen politikai útra. A Guardian szerint az amerikai elnök eddigi nyilatkozataiból úgy tűnt, hogy terrorszervezetnek tartja a Hezbiollahot. A jordán királlyal tartott tegnapi megbeszélése után azonban azt mondta, hogy bíznak abban, hogy a Hezbollah bebizonyítja ennek ellenkezőjét azzal, hogy kleteszi a fegyvert, és nem fenyegeti a békét – írja a lap.

A szintén brit Independent egyik vezető világpolitikai híre, hogy egy felmérés szerint a palesztinok kevésbé támogatják az öngyilkos merényleteket Mahmud Abbasz palesztin vezető januári megválasztása óta. A lap által idézett palesztin felmérés szerint a palesztin szavazók 67 százaléka ellenezte a múlt hónapban elkövetett Tel Aviv-i merényletet, amelyben öt izraeli vesztette életét. 29 százalékuk válaszolt úgy, hogy egyetért az akcióval – a lap azonban rámutat arra, hogy a tavaly augusztusi, 16 halálos áldozatot követelő buszrobbantást még a palesztinok 77 százaléka támogatta.

A Financial Times címoldalán a vezető hír, hogy egy amerikai bíróságon bűnösnek találták a csődbe ment amerikai telekommunikációs óriáscég, a Worldcom egykori vezérigazgatóját és alapítóját, Bernie Ebberst. Az ítélet szerint Ebbers bűnös volt abban a 11 milliárd dolláros csalásban, amely a cég bukásához vezetett. A lap szerint jogi szakértők úgy vélik, hogy ez az ítélet változást hozhat a vállalati vezetők felelősségének megítélésében. Az esküdtszék ugyanis elutasította Ebbers védőinek érvelését, miszerint a cégvezető nem tudott arról, hogy a vállalatnál bűncselekményeket követnek el.

(BBC)

Comments are closed.