Forrás: Híradó

A holokausztot még fel kell dolgoznia a magyar társadalomnak – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke Szekszárdon, a városban szerdán megnyílt Raoul Wallenberg-emlékkiállításon. A svéd diplomata embermentésének történetére emlékezve a Mazsihisz elnöke a kifejezte meggyőződését, hogy a holokauszt „traumája nem kizárólag a magyarországi zsidó közösségnek, hanem az egész magyar társadalomnak a tragédiája volt”.„Ma éppen egy olyan vidéken vagyunk, ahonnan az 1944-es magyar államapparátus páratlan szervezettséggel és gyorsasággal küldte vágóhídra a hatszázezer magyar állampolgár között a szekszárdi zsidókat is” – mondta a szervezet vezetője a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karán nyílt tárlat megnyitóján.

Az április 1-ig látható kiállítás létrehozásában közreműködő Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője, Huff Endre Béla azt mondta, az egyesület célja hidakat építeni a többségi és a kisebbségi társadalom között, hogy ne ismétlődhessen meg a tragédia.

„Még egyszer ne fordulhasson elő az, (…) ami hatvan évvel ezelőtt megtörtént ebben az országban. Sajnos a rendszerváltás után ismét erőre kaptak számszerűen kicsi, de hangjukban annál nagyobb kirekesztő csoportok, de úgy vesszük észre, hogy a többségi társadalom megpróbálja az önvédelmi mechanizmusait erősíteni” – hangsúlyozta az ügyvivő.

A tárlatot április elsejéig tekinthetik meg az érdeklődők

MTI/hirado.hu

Comments are closed.