Forrás: Magyar Hírlap

Nemzetközi fellépést sürget Tajvan az újonnan elfogadott kínai törvény ellen

Nemzetközi fellépést sürget Tajvan az újonnan elfogadott kínai törvény ellen, amely fegyverrel akadályozná meg a sziget függetlenségét. A tajvani diplomácia irányítója figyelmeztetett: a világ nem maradhat tétlen, ahogy a második világháború idején, mikor Hitler milliószámra gyilkolta le a zsidókat.

„Ne higgyék, hogy semmi közük Tajvan kínai fenyegetéséhez. Miért gyilkolhattak meg több millió zsidót Auschwitzban? Azért, mert egy sor ország tétlenül figyelte, hogy Hitler elkövesse ezt a bűnt” – figyelmeztetett Mark Csen tajvani külügyminiszter a hétfőn elfogadott törvénnyel kapcsolatban, amely lehetővé teszi Peking számára, hogy akár erővel is megakadályozza a sziget függetlenségét.

A nemzetközi közösség elítélte a jogszabályt, az Egyesült Államok mellett az Európai Unió is óva intett az egyoldalú akcióktól, és a párbeszéd folytatására szólította fel Pekinget és Tajpejt. Tajvan bármikor kész a közvetlen tárgyalásokra Kínával, hangsúlyozta az MH-nak nyilatkozva James Li, a budapesti Tajpeji Képviseleti Iroda vezetője, de csak egyenlő alapokon. „Ha elfogadnánk azt a pekingi álláspontot, hogy mi egy helyi kormányzat képviselőjeként ülünk le a központi kormánnyal tárgyalni, az a szuverenitásunk elvesztését jelentené” – figyelmeztetett.

A képviselet vezetője úgy véli, Peking azért időzítette mostanra a törvény elfogadását, mert nem bízik Csen Suj-pien elnökben. Őt a tajvani függetlenség élharcosának tartják, s hiába jelentette be, hogy nem tesz semmit e téren, nem hisznek neki. Peking meggyőződésén az sem változtat, hogy a tajvaniak döntő többsége is fenn akarja tartani a status quót. „Az embereknek nem egészen a húsz százaléka szeretné, ha lemondanánk Kínáról és Tajvanként lennénk függetlenek” – vélekedett James Li.

Egy gyors közvélemény-kutatás szerint a tajvaniak több mint fele úgy véli, hogy az „elszakadásellenes törvény” éppen a függetlenségi mozgalmat fogja erősíteni. 51 százalékuk szerint a függetlenségpártiak létszáma nőni fog, s csak 17 százalék gondolja, hogy a törvény elijeszti a teljes elszakadás híveit. A pekingi hivatalos sajtó viszont azt állítja, hogy a Kínában élő tajvaniak – mintegy egymillió ember – „meleg fogadtatásban részesítették” a törvényt.

Peking egyébként a törvénnyel kínos helyzetbe hozta az Európai Uniót is, amely – az amerikai ellenkezés dacára – napirendre tűzte a Kína elleni fegyverembargó feloldását. Egy neve elhallgatását kérő francia diplomata szerint Párizs ellenez minden, a status quo megváltozásához vezető egyoldalú lépést. Azt azonban nem tudta megmondani, milyen hatással lesz a törvény elfogadása az embargó esetleges feloldására, írta internetes kiadásában a Taipei Times. Az EU egyik – szintén név nélkül nyilatkozó – tisztségviselője ennél egyértelműbben fogalmazott az AFP-nek. Szerinte a törvény elfogadása negatív hatással lehet az embargó feloldására, de legalábbis annak időzítésére.

Közben fegyverkezik Tajvan is: a kormány szerdán elfogadott egy fegyverbeszerzési tervet, amelynek értelmében 15,5 milliárd dollár értelmében vásárolnak fegyvereket. A programot a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ez aligha jelent majd gondot a kormánynak.

mcs

Comments are closed.