Forrás: Origo

Hivatalosan is palesztin kézbe került szerdán a ciszjordániai Jerikó biztonsági ellenőrzése, miután az erről szóló megállapodást mindkét fél, Izrael és a Palesztin Hatóság is aláírta – közölték az izraeli és palesztin fegyveres erők illetékes parancsnokai.

Az ellenőrzés átadása technikailag már a déli órákban megvalósult. A kivonulás formális aktussal történő megerősítéséhez a palesztin fél ragaszkodott, míg Izrael egyszerűen egy kézfogással szentesítette volna a kivonulást – mondták el izraeli katonatisztek. A délután folyamán a részleteket rögzítő megállapodás aláírása is megtörtént.

A beszámolók szerint az izraeli hadsereg eltávolított egy betontömböt a város körül létrehozott három ellenőrző pont egyikénél, megkönnyítve Jerikó megközelítését a települést Jeruzsálemmel összekötő fő közlekedési úton járművel érkezők számára. Az izraeli katonaság kiürítette a várostól északnyugatra, ad-Dujukban álló kaszárnyáját, ezzel lehetővé vált a szabad közlekedés Rámalláh és Jerikó között.

Továbbra is izraeli katonák végeznek ugyanakkor szúrópróbaszerű ellenőrzést a Jerikóból kivezető utakon, és a város körül megmaradt két izraeli ellenőrzőpont előreláthatólag még további egy hónapig a helyén lesz. A palesztin rendőrség a Jerikóba vezető úton, az izraeli ellenőrző pontoktól körülbelül egy kilométerre délre felállított egy saját ellenőrző pontot, máshol átvették az izraeli hadseregtől elhagyott helyeket.

Jerikó az első olyan ciszjordániai település, ahonnan az izraeli hadsereg az idén januárban tartott palesztin elnökválasztás és a februárban kötött izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodás után kivonja katonáit. Az intézkedés segítheti Mahmúd Abbász palesztin elnök arra irányuló erőfeszítéseit, hogy elfogadtassa a palesztin csoportokkal az Ariel Saron izraeli kormányfővel kötött tűzszüneti megállapodást. Abbász kedden Egyiptomban kezdett tárgyalást 13 palesztin frakcióval a tűzszünet elfogadásáról vagy elutasításáról.

A tűzszüneti egyezmény a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelés (intifáda) kezdete óta tartó izraeli-palesztin erőszakhullámnak hivatott véget vetni, illetve bizalomerősítő lépéseket irányoz elő a szemben álló felek között. A megállapodás értelmében öt ciszjordániai város, Jerikó, Túl-Karm, Kalkilíja, Betlehem és Rámalláh – a Palesztin Hatóság székhelye – kerülne a palesztin rendfenntartó szervek felügyelete alá.

(MTI)

Comments are closed.