Forrás: Stop!

Az izraeli hadsereg a mai napon kivonja katonáit a ciszjordániai Jerikóból, és átadja a város ellenőrzését a palesztin rendfenntartó erőknek. Ezt a hadsereg szóvivője jelentette be, miután izraeli és palesztin tisztek tisztázták a kivonulással kapcsolatos utolsó nézeteltéréseket.

Az izraeli és a palesztin fegyveres erők helyi parancsnokai szerdán közösen bejárják a várost, majd megkezdődik az izraeli kivonulás, miután tegnap a feleknek sikerült megállapodniuk az utolsó vitás kérdésekről is.

Jerikó az első olyan ciszjordániai város, ahonnan az izraeli hadsereg az idén januárban tartott palesztin elnökválasztás és a februárban kötött izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodás után kivonja katonáit. A lépés alighanem jótékony hatással lesz arra a folyamatra, amelynek keretében Mahmud Abbász palesztin elnök el kívánja fogadtatni népe radikálisaival az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodást. Abbász tegnap Egyiptomban kezdett tárgyalást 13 palesztin frakcióval a tűzszünet elfogadásáról vagy elutasításáról.

A tűzszüneti megállapodásban öt ciszjordániai város átadása szerepel: Jerikó, Túl-Karm, Kalkilíja, Betlehem és a Palesztin Hatóság székhelye, Ramallah kerülne a palesztin rendfenntartó szervek felügyelete alá.

Stop!

Comments are closed.