Forrás: MA

A gyűlölködők, a gyűlöletet szítók elleni összefogásra szólítottak fel szerdán a március 15-ei debreceni szoborrongálás kapcsán az MSZP és az SZDSZ Hajdú-Bihar megyei alelnökei.

2005.03.16 18:57 MTI

A mostani szoborgyalázás már nem az első volt a cívis városban: a Petőfi-, a Kölcsey-szobrok, a Magyar Fájdalom emlékműve, a Nagysándor József emléktábla festékkel való leöntése, a március 15-i horogkereszt-festés előtt megrongálták Ady Endre nagyerdői szobrát és rendszeren festik, firkálják a házfalakat a Nagyállomástól a Nagyerdőig – emlékeztetett Csontos János országgyűlési képviselő, a szocialisták hajdú-bihari alelnöke.

‘Legyen figyelmeztető jel a mostani, hogy jobban vigyázzunk közterületi értékeinkre’ – mondta a politikus, aki az önkormányzat, a közterület-felügyelet, a rendőrség és a polgárőrség szorosabb együttműködését sürgette az ügyben.

Kovács László, az SZDSZ megyei alelnöke kijelentette: ‘Debrecen jóérzésű lakóival egyetemben mélységesen elítéljük a vandálok tettét, amellyel sokak méltó ünneplését akarták megzavarni’. Ugyanakkor emlékeztette Kósa Lajos fideszes polgármestert – aki március 15-ei beszédében olyan provokációnak nevezte a történteket, amelyhez hasonló még nem történt Debrecenben -, hogy mindez nem előzmények nélküli.

‘Ha Kósa Lajos az elmúlt két évben jobban odafigyelt volna a debreceni történésekre, talán neki is feltűnt volna, hogy a zsidó temetőben alig egy éve történt sírkő döntögetéssel együtt horogkereszteket is festettek az elkövetők a sírkövekre’ – mondta, hozzátéve, hogy pár héttel a holokauszt emlékmű felállítását követően azon is megjelent a horogkereszt.

Kovács László szerint ‘túl azon, hogy vandálok kicsiny csoportjai miként tipornak gyászt, emlékezést és ünnepet, a debreceni gyalázatos események kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a jobboldal elmúlt négy évi politikai magatartása mellett’. ‘A Fidesz és vezetőinek kacérkodása a szélsőjobbal óhatatlanul ide vezetett’ – fűzte hozzá a politikus, aki szerint a ‘szellemet’ a jobboldaliak egyes köreiben kialakult politikai magatartás szabadította ki a palackból, de a ‘szellem’ ámokfutásáért már nem akarnak felelősséget vállalni, mást akarnak felelőssé tenni annak tobzódásáért.

‘A március 15-i nemzeti ünnep emlékhelyeinek meggyalázása és megrongálása tudatos, előre eltervezett politikai provokáció volt. Olyanok tették, akik hideglelést kapnak a haza, a nemzet, a polgár, a szabadság vagy az erkölcs és tisztesség szavak hallatán’ – reagált az MSZP és az SZDSZ sajtótájékoztatóján elhangzottakra közleményben Pósán László országgyűlési képviselő, a Fidesz debreceni elnöke.

Az ellenzéki politikus megítélése szerint ezeket a szavakat az elmúlt esztendőkben éppen az MSZP és az SZDSZ igyekezett befeketíteni, demoralizálni, s mindenképpen szélsőjobboldali tartalmúvá tenni.

‘A szellemért valóban az a felelős, aki kiengedte a palackból, s ez a kormányoldal’ – fejtegette Pósán László, aki emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök ‘a nemzet többségének érzésére fittyet hányva’ pezsgővel koccintott Nastase akkori román miniszterelnökkel Erdély elszakításának évfordulóján, míg Gyurcsány Ferenc eltaszította az anyaországtól a december 5-i népszavazáskor a határon túli magyarokat, ‘lelki Trianont’ okozva ezzel.

Az MSZP és az SZDSZ felelőssége, hogy ‘egyes militáns, baloldali beállítottságú provokátorok itt Debrecenben bátorítást, ösztönzést nyertek szoborrongáló tettükhöz az elmúlt évek kormányzati gyakorlatából’. Pósán László szerint ‘akik horogkeresztet mázoltak a felújított Petőfi-szoborra, korábban már Kósa Lajos polgármester kerítésére is ilyet festettek’.

‘Azt üzenték, hogy szélsőjobboldalinak és fasisztának tartanak mindenkit, aki részt vesz a nemzeti függetlenségre, szabad sajtóra, a magyarság egységére emlékező március 15-i ünnepségen’ – olvasható Pósán László közleményében. Kósa Lajos polgármester szerdán felhívást tett közzé, amiben arra kéri a debrecenieket, hogy tiltakozzanak együtt a vandalizmus ellen.

Felszólítja a város polgárait, hogy ne tűrjenek el Debrecenben olyan akciókat, mint ami március 15-én történt. Ezért Debrecen polgármestere közös sétára hív a vandalizmus, a szélsőségek ellen minden debreceni polgárt március 19-én, szombaton 16 órától a Petőfi-szobortól a Nagytemplomig. Kiss Katalin rendőr főhadnagy, a debreceni rendőrkapitányság sajtóreferense elmondta: a szoborgyalázások ügyében ismeretlen tettes ellen folyik vizsgálat.

Comments are closed.