Forrás: Népszava

Debrecen polgármestere – nagyon helyesen – felháborodott a március 14-ről 15-re történt emlékhely-gyalázásokon – reagált a Népszavának Kovács László, az SZDSZ helyi önkormányzati képviselője Kósa Lajosnak a nemzeti ünnepen az ügy kapcsán tett nyilatkozatára. A polgármester szerint Debrecent példátlan provokáció érte. Kósa az esetet úgy minősítette: Magyarország ma ilyen morális állapotban van.

A liberális politikus szerint, ha a polgármester az elmúlt két évben jobban odafigyelt volna a debreceni történésekre, talán feltűnt volna neki, hogy a zsidó temetőben alig egy éve emlékhelyeket döntögettek, valamint az elkövetők horogkereszteket is festettek a sírkövekre. Talán az is feltűnt volna, hogy az elmúlt év májusában felállított holokauszt emlékművön az avatás után szintén horogkereszt jelent meg – tette hozzá Kovács László. Túl azon, hogy vandálok miként tipornak gyászt, emlékezést, a debreceni gyalázatos események kapcsán nem lehet szó nélkül elmenni a jobboldal elmúlt négyévi politikai magatartása mellett: a Fidesz és vezetőinek kacérkodása a szélsőjobbal óhatatlanul ide vezetett – fogalmazott a politikus. A szélsőjobb irányába tett politikai gesztusok, a szélsőjobb szavazatainak megszerzésére irányuló politikusi nyilatkozatok, az állandó konfrontáció kezdeményezése, előre vetítették a szabadosság megnyilvánulásait – fűzte hozzá a liberális politikus. Ennek kapcsán csak azon lehet csodálkozni, hogy meghatározó fideszes politikus – mint Kósa Lajos – csodálkozik. A ‘szellemet’ ugyanis a jobboldaliak egyes köreiben kialakult politikai magatartás szabadította ki a ‘palackból’ – vélte Kovács László. A ‘szellem’ ámokfutásáért azonban már nem akarnak felelősséget vállalni, mást akarnak felelőssé tenni tobzódásáért. Nem ‘az ország’ van ilyen morális állapotban, hanem egyes honfitársak – jelentette ki.

A Debreceni Rendőrkapitányság szemtanúk jelentkezését várja a rongálások ügyében. Korábban a hatóság bejelentette, hogy március 15-re virradóra ismeretlen tettesek horogkereszteket festettek a debreceni Petőfi-szobor talapzatára, a Kölcsey-szoborra, a Bem téri országzászló talapzatára, ezenkívül festékkel öntötték le a Magyar Fájdalom szobrát, és Nagy Sándor József 1848-49-es honvédtábornok emléktábláját a Hadkiegészítő parancsnokság falán.

(Népszava-információ)

Comments are closed.