Forrás: Híradó

A bejelentés után az izraeli miniszterelnök hivatala közölte: Izrael „levadássza” őket, ha kiszabadulnak

Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatával ellentétben mégsem engedik szabadon a Rehavam Zeévi egykori izraeli idegenforgalmi miniszter Jerikóban fogva tartott feltételezett gyilkosait, miután az izraeli hadsereg a tervek szerint szerdán kivonul a ciszjordániai városból.

Mint Ariel Saron izraeli kormányfő hivatala kedden közölte: magas rangú palesztin illetékesek biztosították az izraeli hatóságokat, hogy továbbra is jerikói börtönében marad Ahmed Szaadat, aki állítólag elrendelte Zeévi 2001-es megölését, valamint Fuád as-Sobaki, a néhai Jasszer Arafat egyik tanácsadója, akit fegyvercsempészettel vádolnak. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter pedig az izraeli közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy Izrael leállíthatja bizalomerősítő lépéseit, ha Abbász kijelentéséhez hasonló negatív, a közel-keleti térség új légkörére megtett erőfeszítésekkel ellentétes megnyilatkozások következnek palesztin részről.

Korábban Abbász a Reuters brit hírügynökségnek adott telefoninterjúban a két gyanúsított kiszabadulásáról beszélt. A palesztin elnök elmondta, hogy Izraelben mindketten a körözött személyek listáján szerepelnek, de az Izraellel kötött megállapodás szerint a ciszjordániai városokból való kivonulás után a szökésben lévők mentességet élveznek. Ilyen alapon nyeri vissza a két aktivista szabadságát. E bejelentés után Saron hivatala közölte: Izrael „levadássza” őket, ha kiszabadulnak.

A Jerikóból való kivonulásról hétfőn született meg az izraeli-palesztin megállapodás, de, mint azt kedden az izraeli védelmi minisztérium leszögezte: nem volt szó arról, hogy Sobakit és Szaadatot kiengedik.

Az idegenforgalmi miniszter meggyilkolását annak idején a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vállalta megtorlásul vezetője, Abu Ali Musztafa megöléséért. Sobakit, Szaadatot és a Zeévi-gyilkosság három másik gyanúsítottját brit őrizetben tartják egy jerikói börtönben egy 2002-es izraeli-palesztin megállapodás alapján. Egy palesztin bíróság ítéletet hozott ügyükben, de a legfelsőbb bíróság szabadlábra helyezésükről döntött. Ennek ellenére továbbra is börtönben tartották őket Jerikóban „saját biztonságuk érdekében”, nehogy az izraeliek megöljék őket.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.