Forrás: NOL

Sándor Tünde, 2005. március 16. 00:00

Százezer magyar turistával igazi turisztikai sikertörténetet írtak négy év alatt a jordániai utazásszervezők. Nem véletlen, hogy az Utazás kiállítás díszvendége az idén Jordánia lett.

Költőpénzzel együtt nyolcvan-kilencvenezer forintba kerül egy hét jordániai nyaralás – ezzel az árral még a hazai három-négycsillagos szállodák is nehezen, vagy egyáltalán nem kelhetnek versenyre. A rendkívül árérzékeny magyar piacot könnyedén meghódította a Vörös-tenger mellékén és a Holt-tenger partján egyedülálló biztonságot és télen is harminc fok körüli meleget garantáló ország. Az első charterjáratok 2000-ben indultak az akkor még 90-170 ezer forintos utakra. A jordániai szállodások öt éve három és fél ezer magyar turistát láttak vendégül. Már az is óriási tömegnek számított ahhoz képest, hogy 1999-ben egész évben összesen négyszáz magyar – zömmel a hivatalos utazók – lépte át Jordánia határát. Az áttörés 2003-ban következett be, amikor már 30 ezer magyar utas landolt Akabában, ahová azóta is hetente több közvetlen repülőjárat indul a nyári főszezonban. Tavaly 40 ezren, az idén pedig várhatóan 50-70 ezren érkeznek Budapestről – véli Zaid Naffa, a Jordan Tours tulajdonos-ügyvezetője.

A dollár árfolyama az utóbbi öt évben óriásit esett, 1999-ben még 300 forint körül, most 180-ért váltják, így a jordániai utak ára emelkedés helyett csökkent az utóbbi években. Ez érvényes más országok utazási ajánlataira is: Egyiptom, Tunézia, Marokkó mind többek számára vált megfizethető egzotikus célponttá. Olyannyira, hogy az európai ember számára majdhogynem kibírhatatlanul meleg nyári hónapokban is folyamatosan indulnak az észak-afrikai turistajáratok. Más népszerű arab turistaparadicsomokkal szemben Jordánia előnye, hogy ott télen is strandolhatnak a magyarok.

A gyógyturizmus mellett a vallási turizmus is jelentős tömegeket vonz oda, ahol Mózes megpillantotta az ígéret földjét, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust, és ahol Gábriel arkangyal Mohamed prófétának átadta üzenetét. A három vallás szent helyének számító országgal szemben újabban a szomszédok is nyitottabbak. Akabából az izraeli üdülőhelyre, Eilatba, vagy onnan a világ nyolcadik csodájaként számon tartott sziklavárosába, Petrába szabadon utazhatnak a turisták.

Comments are closed.