Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. március 15. 22:05

Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok változatlanul terrorszervezetnek tekinti a libanoni Hezbollahot, amely azonban politikai fősodor egyik pártjává válhat a közel-keleti országban.

A Hezbollah  a dél-libanoni  területek izraeli megszállása ellen harcoló gerillamozgalomként indult. Az izraeli kivonulás után fegyveres milíciájának megőrzése mellett bekapcsolódott a politikai életbe is. Kilenc képviselője van a 128 tagú törvényhozásban, és szerteágazó szociális tevékenységet végez.

„Terrorszervezetnek tekintjük a Hezbollahot” – mondta kedden George Bush elnök, miután találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal a Fehér Házban. Hozzátette azonban: „Örülnék, ha a Hezbollah bebizonyítaná az ellenkezőjét – letenné fegyvereit, és nem fenyegetné a békét”. Bush elnök közölte, hogy vendégével megvitatták azt az aggodalmukat, hogy a Hezbollah megpróbálhatja kisiklatni az izraeli-palesztin békefolyamatot. 

A síita Hezbollah szerepel az amerikai külügyi tárcának a terrorszervezeteket nyilvántartó listáján. Amerikai vádak szerint a Hezbollah robbantotta fel 1983-ban Bejrútban azt a toronyépületet, amely az akkor Libanonban állomásozó amerikai tengerészgyalogosok laktanyája volt, és amelynek romjai alatt 240 ember vesztette életét. A Hezbollah a múlt héten nagyszabású tüntetést szervezett a Libanonban 14 ezer katonát állomásoztató  Szíriával való szolidaritás jegyében. Hétfőn Bejrútban viszont egymillió ember követelte a szíriai katonák kivonását. 

Az Egyesült Államok felszólította Szíriát, hogy a májusra tervezett libanoni választások előtt vonja ki katonáit az országból, eleget téve az ENSZ biztonsági tanácsi határozatának. A külföldi (szíriai) katonák libanoni kivonulását és a Hezbollah leszerelését sürgető határozatot tavaly fogadta el a BT az Egyesült Államok és   Franciaország kezdeményezésére.

(MTI) 

Comments are closed.