Forrás: Magyar Rádió

Az ENSZ-főtitkár és az izraeli miniszterelnök megbeszélésein a törvénytelen telepek fölszámolása volt a vezető téma.

Izraelben tárgyal Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. A magas rangú vendég a Holokauszt megörökítését szolgáló Jad Vasem intézet új múzeumának keddi megnyitójára érkezett. Kofi Annan találkozott Ariel Saron miniszterelnökkel, aki megígérte neki, hogy az útiterv nevű béketerv szellemében Izrael fel fog számolni minden olyan illegális előretolt zsidó települést Ciszjordániában, amit 2001 márciusa után, Saron miniszterelnöksége óta hoztak létre.

Az izraeli kormány legutóbbi ülésén főleg ezekkel a mindössze néhány lakókocsiból álló, törvénytelen településekkel foglalkozott, ugyanis egy a róluk szóló jelentés szerint minisztériumok és hivatalos intézmények is részt vettek létrehozásukban. A kormány üléséről kiszivárgott, hogy a baloldali munkapárti miniszterek a 24 törvénytelen település azonnali felszámolását sürgették, míg a Likud miniszterei a kérdés elodázását támogatták a gázai kivonulás utáni időkre.

Végül a kabinet értekezletén egy miniszteri bizottság felállítását határozták el, amely megvizsgálja a jelentés tartalmát, és ha szükséges végrehajtja az abban megjelölt javaslatokat.

Az ENSZ főtitkára egyébként később Ciszjordániába is elutazott, ahol Ramallahban találkozott Mahmúd Abbasz palesztin elnökkel. Az esemény után Kofi Annan közölte: A világnak segítenie kell a közel-keleti békefolyamatot.

A főtitkár riporterek előtt arról beszélt, hogy szándékában áll elősegítenie azt a nemzetközi béketervet, melynek keretében egy életképes palesztin állam jöhet létre Izrael mellett.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.