Forrás: NOL

Veszélyben A londoni férfi

Varsányi Gyula, 2005. március 14. 00:00

A magyar támogató, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriuma megvalósíthatatlannak tartja a filmet.

Megvalósíthatatlanná vált Tarr Béla A londoni férfi című filmjének elkészítése Korzikán – jelentette be a több mint 1,3 milliárd forintba kerülő produkciót legnagyobb arányban finanszírozó Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriuma. A rendező viszont a helyszínen továbbra is bízik a mű elkészítésében.

A testület a munka meghiúsulásának okát abban jelölte meg, hogy a francia koproducer, Humbert Balsan közelmúltban történt öngyilkossága miatt veszélybe került a nemzetközi finanszírozás, és a korzikai gyártó cég nem kötött újabb lebonyolítási szerződést a produkcióval. Az MMKA a „nehéz döntésről” értesítette a kulturális minisztert és a koprodukciós partnereket, de kinyilvánította: nagyra értékeli Tarr Béla művészi teljesítményét, törekvéseit, és sajnálja, hogy nem teremtődött meg egy újabb világsiker elkészítésének lehetősége.

A problémákról részletesen szól a rendező március 7-én kelt, a film.hu-n közzétett segítséget kérő levele, amelyet az MMKA kuratóriumához írt. E szerint az 5 millió 300 ezer eurós költségvetésű produkció forgatása 2005 februárjában kezdődött. A koproducer halála miatt a szerződött francia bank befagyasztotta a kifizetéseket, a francia partner képtelen a vállalt finanszírozásra. A többi külföldi finanszírozó pedig csak akkor hajlandó folytatni a filmet, ha a legnagyobb befektető, az MMKA úgynevezett befejezési garanciát ad, vagyis további pénzügyi kötelezettséget vállal. A Georges Simenon regényéből készülő film költségeiből a magyar fél 42 százalékot, a francia 34, a német 10, az angol pedig 14 százalékot vállalt. Tarr Béla azt kérte a magyar közalapítványtól, hogy annak filmgyártó cége, a Magyar Mozgókép Kft. vegye át A londoni férfi gyártását Tarr produceri vállalkozásától, a T. T. Filmműhelytől, nehogy kárba vesszen a filmbe már befektetett több mint egymillió euró, vagyis 240 millió forintot is meghaladó összeg. (Ez a közalapítványi kft. fejezte be Koltai Lajos Sorstalanság című produkcióját is – közalapítványi kölcsöntámogatással -, miután pénzügyi zavarok miatt leállt a forgatás.)

Bár az MMKA-nál egyelőre saját közleményükre szorítkoznak, információink szerint Tarr levelére válaszul a kuratórium kérdéseket tett fel a rendezőnek azzal kapcsolatban, mennyit forgatott le a filmből, és pontosan mennyit költött eddig. Miután a választ nem tartották kielégítőnek, két jogi szakembert küldtek ki Korzikára, akiknek beszámolója alapján vonták meg a további támogatást.

A sajátos Tarr-féle Simenon-adaptáció útját kezdettől rossz jelek kísérik. Egy éve Tarr Béla bejelentette, nem kívánja elkészíteni a művet – e mögött is finanszírozási problémák voltak -, az idei forgatást pedig nem csak a francia producer váratlan halála árnyékolta be. Vihar következtében ledőlt a kikötőben épített díszlettorony, a helyszínen levő templomot tatarozás miatt fölállványozták, ami akadályozza a forgatást és így tovább. Ráadásul feszültség alakult ki a helyi produkciós partner embereivel, olyannyira, hogy megrugdosták a film első asszisztensét, Kenyeres Bálintot. A tettlegességig fajuló konfliktusok hatására az első és a másodasszisztens, Nemes Jeles László elhagyta a helyszínt. Tarr Béla ugyanakkor Korzikán tovább tárgyal a produkció folytatásáról, ezt rövid telefonbeszélgetésben erősítette meg a Népszabadságnak.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.