Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 14. hétfő

Rice elnökjelölt lesz 2008-ban?

Mind gyakrabban emlegetik, hogy a 2008-as elnökválasztás legesélyesebb republikánus jelöltje a Bush-kormányzat külügyminisztere, Condolezza Rice lehet. A The Washington Times szerkesztői megkérdezték, hogy fontolgatja-e, hogy 2008-ban ringbe száll, Rice azt válaszolta: ‘Soha nem akartam indulni semmiért. Nem hiszem, hogy valaha bármilyen iskolai tisztségért harcba szálltam volna.’ Amikor azonban azt kérdetzték, hogy kizárja-e, hogy valaha is indul a republikánus jelöltségért, Condi csupán annyit mondott: ‘Ó, ez igazán nem fair, de …valójában nem tudom elképzelni’. Rice tehát nem mondott kategorikusan nemet. Egy februári közvéleménykutatás szerint az amerikaiak 42 százaléka úgy véli, Condi Rice-nak indulnia kell az elnökségért. A Siena College kutatóintézetének felmérése szerint az emberek 81 százaléka hajlandó lenne női elnökjelöltre voksolni, a megkérdezettek 53 százaléka szerint azonban Hillary Clinton lenne a legalkalmasabb jelölt az elnöki posztra. Képünkön egy republikánus plakát népszerűsíti Rice elnökjelöltségét. (Népszava)

Méltatják az aranyvonat-egyezséget

Az Egyesült Államok az aranyvonat ügyében beterjesztett 25,5 millió dolláros megállapodással jóvá teszi a múltbeli méltánytalanságot – írta a Miami Herald hét végi számában a magyar holokauszt-túlélők és az amerikai kormány között létrejött és pénteken a miami bíró elé terjesztett peren kívüli egyezségről. (MTI)

Helyhatósági választás Macedóniában

Önkormányzati választásokat tartottak vasárnap Macedóniában a 2001-es békemegállapodás megvalósításának utolsó szakaszaként, amely véget vetett a macedón hadsereg és albán felkelők között zajló héthónapos konfliktusnak. A választásokat a decentralizációs törvény körül kialakult viták miatt már kétszer elhalasztották. Az jogszabály egyesek szerint túlzott előjogokat ad az albán kisebbségnek. A szavazás első eredményei szerdára várhatóak. (MTI)

CIA-ügynökök után nyomoznak

Európai országok hatóságai vizsgálatot folytatnak annak kiderítésére, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terroristagyanús személyekre vadászva megsértette-e az illető országok törvényeit. A The Washington Post vasárnapi számának értesülése szerint CIA-ügynökök terrorizmussal gyanúsított szélsőségeseket kerítettek kézre Európában és olyan országokba vitték őket, ahol a kínzás bevett gyakorlat a vallatás során. Az amerikai lap tudomása szerint Németországban, Olaszországban és Svédországban folytat vizsgálatot az ügyészség. (MTI)

Csalt Mussolini unokája

Kizárták az április elején rendezendő olasz helyhatósági választásokból Alessandra Mussolinit, a diktátor unokáját (képünkön). A Duce leszármazottja a főváros környéki Latium választókörzetben mérettette volna meg magát, a politikusnő Szociális Alternatíva elnevezésű pártja azonban hamisított aláírásokkal juttatta jelöltséghez Alessandra Mussolinit. A hatóságok megállapítása szerint 860 aláírást hamisítottak meg. A Szociális Alternatívát a politikusnő korábbi pártja, a Nemzeti Szövetség jelentette fel. (Népszava)

Fenyegető levelek Zágrábban

Fenyegető leveleket kaptak egyes európai uniós országok zágrábi nagykövetségei és nemzetközi szervezeteknek a horvát fővárosban működő képviseletei. A horvát rendőrség nem hozta nyilvánosságra a fenyegető üzenetek tartalmát és címzettjeit. A horvát belügyminisztérium szóvivője a Hina horvát hírügynökségnek annyit mondott, hogy szakértők vizsgálják a leveleket, és óvintézkedésként megerősítették a Zágrábban működő nagykövetségek védelmét. (MTI)

Átkeresztelt Nagy-Románia párt

Corneliu Ciontu eddigi alelnököt választotta a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökévé vasárnap a párt végrehajtó bizottsága, az előző nap lemondott Corneliu Vadim Tudor helyére. Az új pártelnök megerősítette, hogy elődje, aki 14 éve alakította meg a PRM-et, a jövőben a párt tiszteletbeli elnöke lesz. Ciontu azt is közölte, hogy a párt mostantól a Népi Nagy-Románia Párt (PPRM) nevet viseli. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.