Forrás: Origo

Jerikó és Tul-Karm palesztin ellenőrzés alá kerül a következő napokban – állapodott meg hétfőn a palesztin belügy- és az izraeli védelmi miniszter. A palesztinok várhatóan hamarosan Betlehem, Kalkilíja és Rámalláh felügyeletét is átveszik a közeljövőben.

Megállapodott Izrael és a palesztin vezetés arról, hogy Izrael a következő napokban átadja két ciszjordániai város biztonsági ellenőrzését a palesztinoknak – közölték izraeli tisztségviselők. A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint a megállapodás Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és Nászr Juszef palesztin belügyminiszter hétfői találkozóján született meg. Az egyezség értelmében az izraeli hadsereg szerdán átadja Jerikó ellenőrzését a palesztinoknak, akik két-három nappal később Túl-Karm ellenőrzését is átveszik.

A települések tervezett átadását mindeddig hátráltatta Izrael és a palesztinok vitája arról, hogy a városok körüli területek mekkora része kerüljön palesztin ellenőrzés alá. A felek végül kompromisszumot kötöttek: a palesztinok elfogadták, hogy az izraeli hadsereg fenntartson egy ellenőrző pontot Jerikó szélén, Izrael pedig beleegyezett, hogy a kérdést egy hónap múlva felülvizsgálják. A Túl-Karm közelében fekvő Kalkilíja ellenőrzését az izraeli hadsereg a közeljövőben várhatóan szintén átadja a palesztinoknak.

A ciszjordániai települések átadása része az Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök februári egyiptomi csúcstalálkozóján kötött tűzszüneti megállapodásnak. Az egyezmény a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelés (intifáda) kezdete óta tartó izraeli-palesztin erőszakhullámnak hivatott véget vetni. A tűzszüneti megállapodásban összesen öt ciszjordániai város átadása szerepel: az említett három település mellett még Betlehem és Rámalláh – ez utóbbi a Palesztin Hatóság székhelye – kerülne a palesztin biztonsági szervek felügyelete alá.

(MTI)

Comments are closed.