Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Izrael a nukleáris létesítmények megsemmisítését tervezi Iránban?

Rice: diplomáciai eszközökkel kell lezárni az iráni atomvitát

2005. március 14. 12:30

MNO

Rice cáfolja, hogy Izrael az Egyesült Államok beleegyezésével készülne támadásra Irán ellen. Ugyanakkor a brit The Sunday Times értesülései szerint az izraeli légierő és a hadsereg kommandói az iráni nukleáris létesítmények megsemmisítését gyakorolják.

Az amerikai külügyminiszter egy interjúban visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Izrael az Egyesült Államok beleegyezésével készülne katonai csapást mérni az iráni atomlétesítményekre, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanának. Condoleezza Rice leszögezte: Washington meggyőződése, hogy az iráni atomvitát diplomáciai eszközökkel is le lehet zárni.

A brit The Sunday Times értesülései szerint az izraeli légierő és a hadsereg kommandói az iráni nukleáris létesítmények megsemmisítését gyakorolják. A tervezésre állítólag a múlt hónapban adott utasítást Ariel Saron kormányfő. Simon Peresz miniszterelnök-helyettes a hét végén nemmel felelt arra a kérdésre, hogy lehetséges-e az 1981-ben, az iraki oziraki atomerőmű ellen végrehajtott izraeli támadáshoz hasonlatos „iráni csapás”. Irakkal ellentétben Iránnak komoly légiereje és Izraelt elérő rakétái vannak, nukleáris létesítményeit pedig szétszórtan, és részben a föld alá telepítette.

(Magyar Rádió, Népszabadság)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.