Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 14. hétfő

Felgyorsítják a kivonulást Gázából

Három, legfeljebb négy hét alatt végrehajtja az izraeli hadsereg a gázai térség kiürítését és az ottani zsidó telepek felszámolását. Az egész műveletet legkésőbb augusztus végéig fejezik be – határozott Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. A korábbi tervek szerint a kivonulás nyolc hétig tartott volna, de a kormány attól tart, hogy ebben az esetben a kivonulást ellenző fanatikusok megpróbálnának visszatérni a már kiürített településekre és mindent újra kellene kezdeni. A rövidített határidő egy további hadosztály bevetését igényli.

Mofaz szerint még nem született döntés a telepesek épületeinek sorsáról. Eredetileg le akarták rombolni őket, de izraeli, palesztin és amerikai tényezők is kifejtették, hogy jobb lenne egy nemzetközi szervnek átadni az épületeket és a földművelési berendezéseket (mint például a melegágyakat), hogy azokon kórházakat vagy másféle középületeket, valamint munkahelyeket létesítsenek a palesztinok számára. A terv fontosságát húzta alá a munkát követelő munkanélküliek viharos szombati tüntetése a gázai parlament székhelye előtt. Főleg Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes igyekszik konstruktív megoldást találni, hangsúlyozva, hogy a gázai gazdasági helyzet javítása elsőrangú biztonsági kérdés, mert a nyomor idővel újabb terrorhullámot vonna maga után.

Az izraeli kormány tegnap elfogadta Talja Szaszon ügyvédnő jelentését a megszállt területeken létesült illegális zsidó településekről. Szaszon kifejtette, hogy e száznál több település felszámolására Izrael kötelezettséget vállalt, amikor elfogadta Bush elnök úgynevezett ‘Útitervét’. Nincs kizárva, hogy ezekkel a településekkel a kormány csak a gázai kivonulás befejezése után kezd foglalkozni – de addig is ‘befagyasztja’ mindennemű pénz folyósítását a telepeseknek.

A Hamász ciszjordániai és gázai vezetői bejelentették, hogy a mozgalom részt vesz a júliusi palesztin parlamenti választásokon és képviselői eljönnek a március 15-én kezdődő kairói konferenciára, amelyen a palesztin szervezetek általános fegyvernyugvást készülnek kihirdetni. A döntést valószínűleg befolyásolták a Hamász jelentős sikerei a januári helyhatósági választásokon a gázai övezet tíz városában és községében – melyek után vezetői hasonló sikeres szereplésben reménykednek a parlamenti választásokon is; annál is inkább, mert a Hamász fő ellenfele, Mahmúd Abbász elnök Fatah mozgalmát mély belső válság jellemzi az utóbbi időben. A Palesztin Hatóság szóvivője megelégedéssel nyugtázta a Hamász döntését, amelyben annak jelét látja, hogy a szélsőséges szervezet be akar illeszkedni a palesztin hatalmi infrastrukúrába és vállalni az ezzel járó fegyelmet – vagyis felhagyni a terrorista akciókkal. A Hamász egyik ciszjordániai vezetője, Muhammad Razal elismerte, hogy e kérdésekben véleménykülönbségek vannak a Hamász hazai és külföldi vezetése között és hogy a Hamász Damaszkuszban élő főtitkára, Haled Mesál ellenzi a választásokon való részvételt. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

CopyRight Népszava

Comments are closed.