Forrás: NOL

Amerika elismeri felelősségét az aranyvonatért

Washingtoni tudósítónktól, Horváth Gábor, 2005. március 14. 00:00

A kártérítés összege a tizedét sem éri el az eredetileg követeltnek, a magyarországi zsidó karitatív szervezetek ennek is kevesebb, mint a negyedét kapják.

Nem valószínű, hogy az érintettek elutasítsák az ügyvédek megállapodását – mondta lapunknak Alex Moscovic, az „aranyvonat” ügy egyik felperese. – Mire mennénk vele? Négy éve pereskedünk, és ha megmakacsoljuk magunkat, az egész kezdődne elölről. Hány érintett élné meg egy új eljárás végét? – fogalmazott a felvidéki származású, jelenleg Floridában élő, 73 esztendős férfi, miután nyilvánosságra került, hogy az amerikai kormány összesen 25,5 millió dolláros kártérítést fizet a magyar zsidóknak a második világháború végén nyugatra hurcolt, és a szövetségesek katonai raktáraiból eltűnt értékeiért.

Az ügyet tárgyaló Patricia Seitz bírónő csütörtökre újabb meghallgatást írt ki, majd az érintetteknek kilencven napjuk lesz kifogást emelni. Az eredeti követelés harmincezer magyar származású zsidónak, illetve örököseiknek fejenként tízezer dollárt irányzott elő – a megállapodás ennek kevesebb, mint tizedéről szól. Az összeget nem közvetlenül a károsultak, hanem a holokauszt túlélőit segítő egészségügyi-karitatív szervezetek kapják.

Moscovic, mint mondta, nem bánja, hogy a pénzből személy szerint egy centet sem lát. – A megegyezés sok ember számára a történelem dokumentálásáról és hozzáférhetővé tételéről szól – mondta a felpereseket képviselő ügyvéd. Sam Dubbin szerint a kártérítési összeg elég jelentős ahhoz, hogy sok szükséget szenvedő holokauszt-túlélőnek segítsen.

Az amerikai kormány által öt év alatt, egyenlő részletekben kifizetendő pénzből félmillió dollárért archívumot hoznak létre az aranyvonattal kapcsolatos dokumentumok befogadására. Az egyezség nem határozza meg, hol lesz a levéltár, csak annyit rögzít, hogy egy nagy holokauszt múzeumhoz fog tartozni. Ilyen Jeruzsálemben, Washingtonban és Budapesten is van. Az áldozatokat képviselő ügyvédek a szokásos részesedés felével is beérték, díjuk hárommillió dollár, plusz 800 ezer dollár a költségeikre. A fennmaradó mintegy 21,2 millió dollárt annak arányában osztják szét, hogy jelenleg hol élnek a holokauszt magyar túlélői.

A téma abszolút tekintélye, Randolph Braham professzor vonatkozó adatait alapul véve a pénzt izraeli (42,5 százalék), magyar (22,7), amerikai (20,1) kanadai (6,1) ausztráliai (2,5) és egyéb (6,1) szervezetek kapják. Ezek listáját a június 10. körül várható végleges megállapodás tartalmazza majd. A magyar részesedés mostani árfolyamon 890 millió forint körül lesz.

Az Egyesült Államok kormánya hivatalosan egyelőre nem kért bocsánatot a hatvan évvel ezelőtti jogsértésekért. Az igazságügyi tárca szóvivője, Charles Miller a The Miami Herald című lapnak nyilatkozva azt mondta: a bíróság végső döntését követően az amerikai kormány megfelelő formában el fogja ismerni felelősségét.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.