Forrás: NOL

Silvana, a pocakos szupernő

Inotai Edit, 2005. március 11. 14:00

„A hasam provokál” – Silvana Koch-Mehrin a Stern magazinban Kép: STERN Demi Moore már megcsinálta. Majd jött Victoria Beckham. De Németországban eddig nem volt példa rá, hogy egy ismert közéleti személy – pláne politikusnő – terhesen a fényképezőgépek elé állt volna.

Errefelé legfeljebb a férfipolitikusok (rejtegett) pocakja volt a téma, Helmut Kohl és Joschka Fischer változó vonalai a társadalom széles rétegeit foglalkoztatták.

A hasfronton most minőségi változás tanúi lehetünk: a Stern magazin nemrég egy dekoratív nőről, a liberális FDP európai parlamenti képviselőjéről jelentetett meg látványos fotósorozatot – nyolc hónapos terhesen. A szőke Silvana Koch-Mehrin egy francia sztárfotósnak állt modellt, és tette közszemlére gömbölyű pocakját, hogy ezzel is érzékeltesse: a gyerekvállalás és a karrier öszszeegyeztethető.

Az interjúban egyebek mellett arról is beszélt, hogy szerinte Németország számos területen ötven évvel kullog más országok mögött. A nők számára még mindig alapvető kérdés, szüljenek-e vagy szakmájukban érvényesüljenek, egy várandós női politikus pedig ritkább, mint manapság a márciusi hó. – ‘A hasam provokál’ sorozattal a női szerep újradefiniálását szeretném elérni – mondja a harmincnégy éves Koch-Mehrin, akinek már van egy 22 hónapos kislánya.

A második babát áprilisra várja, de ez nem akadályozza meg abban, hogy júniusban visszatérjen brüsszeli dolgozószobájába: a csecsemővel élettársa, egy sikeres vállalati jogász marad majd otthon. Hogy ezt az ír férfi kollégái hogy fogadják? ‘Egy nőnél szakmai következménye van egy ilyen lépésnek, egy férfinél pedig úgy látszik, társadalmi’ – mondja nem túl nagy részvéttel.

Koch-Mehrin akciója meghökkentette a német politikusokat. Bár a terveket nem egyeztette az FDP vezérkarával, Guido Westerwelle pártelnök igyekezett jó képet vágni a dologhoz. Többen titkon reménykedtek, hogy Silvana ezzel végre visszatalál a ‘testhezálló’ női szerepkörhöz, a családpolitikához, és jövőben nem szól bele a férfiak dolgába. Koch-Mehrin azonban nem kér a hagyományos női területekből, elvégre gazdasági végzettsége van, pénzügyi tanácsadóként és önálló vállalkozóként dolgozott. A baloldali taz máris egy új német nőtípus születését ünnepli: a csinos, a helyét feleségként és anyaként is megálló, saját szakterületen dolgozó, okos és fiatal szupernőt, akiről a többi párt legfeljebb csak álmodik.

Csakhogy a rossznyelvek szerint az FDP ‘férfiszakasza’ sem lelkesedik a szupernőért. Silvana fontos az FDP-nek, főként mert jól mutat a plakátokon, de a háttérben hozzáteszik: a legjobb mégiscsak az, ha ki sem nyitja a száját. Az irigykedők a Sternben megjelent fotósorozatot pótcselekvésnek tartják, szerintük Koch-Mehrin javaslatai az utóbbi fél évben látványosan megbuktak. Az Európai Parlament hallani sem akart arról az amúgy ésszerű indítványáról, hogy a képviselők horribilis költségeket felemésztő Strasbourg és Brüszszel közötti ingázásának véget vessenek, a parlament üléseit tartsák Brüsszelben. – Silvia Koch-Mehrin charme-ja a franciákat láthatóan hidegen hagyta – állította maliciózusan a Die Welt. Kudarcot vallott két másik előterjesztése, a náci jelképek európai betiltása és az ‘adóssághalmozó’ német illetve francia kormány európai bíróság elé citálása is.

Könnyen lehet, hogy a fanyalgásnak ennél egyszerűbb oka van: Silvana olyasmivel rukkolt elő, amit a férfiak, ha megfeszülnek sem tudnak utánacsinálni.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.