Forrás: Magyar Rádió

Annan a Közel-Keletre látogat

2005. március 13., vasárnap 21:59

184 olvasás

Az ENSZ főtitkára négy év után először ismét a Közel-Keletre látogatott.

Kofi Annan az izraeli miniszterelnökkel, Ariel Saronnal való találkozója előtt üdvözölte a legújabb közel-keleti fejleményeket, és annak a reményének adott hangot, hogy az Izrael és a Palesztin Hatóság között létrejött sarm el-sejki tűzszüneti megállapodást tartós marad.

Izrael röviddel Kofi Annan látogatása előtt jelentette be, hogy Ciszjordániában felszámolják azokat az illegális zsidó telepeket, amelyek Saron kormányfő 2001 márciusi hivatalba lépése épültek. A 24 telepet a nemzetközi béketerv iránti izraeli elkötelezettség jegyében bontják le – hangoztatta a miniszterelnök a kormány ülésén. A 2001 márciusa előtt létesült telepkezdemények sorsáról később döntenek Izraelben.

Izrael még egy kerítést épít

Izrael heteken belül megkezdi egy második biztonsági kerítés építését a Gázai övezetben – közölte a helyi közszolgálati rádió. A zsidó állam védelmi minisztere ezen a héten jelöli ki a kivitelezőket. A 70 méteres falat izraeli területen építik majd fel, amellyel a hivatalos indoklás szerint a palesztin merénylők beszivárgását akarják meggátolni.

A két biztonsági kerítés között biztonsági kamerákat és érzékelőket helyeznek majd el.

Gázában háromezer palesztin tüntetett a munkanélküliség ellen. A tömeg megpróbált behatolni a Palesztin Törvényhozó Tanács épületébe, de a rendfenntartó erők visszaszorították őket. Statisztikai adatok szerint a Gázai övezet 1,3 millió lakosának a fele a szegénységi küszöb alatt él, és az aktív népesség 45 százaléka munkanélküli.

MR

Comments are closed.