Forrás: NOL

Új arcok – Andrások

Munkatársunktól, 2005. március 12. 00:00

Új arcként ünneplik Hajós Andrást már jó ideje, noha ez csak percepció kérdése, miképpen a magyarok is új arcok voltak az avaroknak, amikor betolultak a Kárpát-medencébe. Hajós is megfordult már erre-arra, TV 2, Viasat 3, most az RTL Klubon új arc, lesz még másutt is ezzel a lendülettel. Lassan minden ilyen ‘új arc’-hoz térképet kell mellékelni, hogy követhessük életútjukat.

És Hajós megy… Ám a Benne leszek a tévében merő blamázs. Nevetni szeretünk, de a kinevetésnek is vannak határai: egy órán át képtelenség röhögni azokon, akik lejáratják magukat csak azért, hogy képernyőre kerülhessenek. A nézettség megvolt, de meglehet a véleményünk azokról, akik izgalomba jönnek attól, ha Kádár János cserepet tör (ugye, itt a név lenne vicces), ha görkorival szteppelnek, ha egy kövér hölgy sztriptíztáncot jár, ha anyu énekesnő akar lenni, ha verset hallhatunk a Forma-1-ről. Már ha végighallgathatjuk: a zsűri tagjai kalapáccsal filozofálnak, tudniillik leüthetik a ‘produkciót’, ha nem tetszik nekik.

A tavalyi próbaüzem után én diktatórikusan a mikrofonengedélyt is megvontam volna tőle.

Ahogyan a Szellemvasút kisiklott az első adás után, nem csodálkoznék, ha ezt a Hajóst meg elsüllyesztenék. Mi sem jellemzőbb, mint hogy a Heti Hetesben barátilag cikizték őt, ám a szintén ott ülő szellemvasutas Váncsa Istvánt nem. A csütörtöki felvételen még nem tudhatták, mi lesz pénteken a Benne leszekben.

Ami botrányos, nézhetetlen. Azon se csodálkoznék, ha az ORTT ácsit kiáltana, amiért fogyatékosokat aláznak meg a műsorban.

A koncepció ráadásul a csatornához képest sem új. Jó egy héttel korábban a Balázs-show-ban már szembesülhettünk hasonló ámokfutással. Láss csodát: ott is háromtagú zsűri kommentálta az önjelöltek gyalázatos produkcióit. S Hajós teljes identitászavarban szenvedhet. Miközben az önironikus bohóc szerepét vállalta magára, azt nyilatkozza: ‘Ha beledöglök is, az egész arról fog szólni, hogy ne vegyük már ezt az egész kereskedelmi televíziózást olyan komolyan.’ Miért, ki veszi komolyan a kereskedelmi tévézést? Eddig ő ezt tette? Az önbeteljesítő prófécia persze szép: könnyen beledögölhet. 15 perc hírnév, aztán annyi.

A zsűrihez képest ő olykor még megszánta a szerencsétlen bemutatkozókat. Komár Lászlóra és Lilura nem érdemes a szót pazarolni. Barta András esete már érdekesebb, ripacskodásától kinyúlva, némi gyógyírt remélhettünk az mtv Gangjától, jó félóra szünet után abban jött újra Bandika (jelzem, nem én becézgetem így), mégpedig műsorvezetőként. A műsor honlapja ‘a fiatal írógeneráció legizgalmasabb figurája’-ként tünteti fel, ami eleve marhaság, mert az irodalomban sincs ‘leg’. A tavalyi próbaüzem után én diktatórikusan a mikrofonengedélyt is megvontam volna tőle, de nem furcsa beszédtechnikája okán. Pontosabban: nem tudom, tagja-e valamelyik írószövetségnek, de ha igen, annak elnöksége megrovásban részesíthette volna. Történt akkor, hogy Németh Gábor Zsidó vagy? című regényéről megállapították, önéletrajzi izé ez, melyben a szerző rájön, hogy zsidó. Ez egyáltalán nem igaz, de ne csodálkozzunk az interpretáción, hisz a résztvevők büszkén vallották, el sem olvasták. Bandika ennek fényében úgy zárta a műsort, nem regény ez, hanem a fene tudja, és nem hiszi, érdemes elolvasni, ő se fogja…

A Gang alapötlete amúgy nem rossz – az öt résztvevő készít egy-egy kis filmet, aztán megdumálják a témát. A merítés tág, most a városi legendáktól kezdve a pusztító ösztönön át az utcanevek megváltoztatásáig mentek, egyáltalán nem érdektelen dolgokról szóltak. Ám bevallásuk szerint ez olyan műsor, melyben ‘nyíltabban, felszabadultabban, korszerűbben’ akarnak beszélni. Nem tudom, e jelzőkön ők mit értenek (na ja, változik a nyelv), de a legutóbbi adásból vajmi keveset lehetett érteni, annyira felszabadultak, hiszen az 5+1 fő folyton egymás szavába vágott, egyszerre beszéltek. Sértés a kocsmai kvaterkázásokra nézve, ha azokhoz hasonlítjuk, ami itt történt.

Szerbhorváth György

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.