Forrás: Figyelő

Irán nagyon közel van már ahhoz, hogy atomfegyver gyártására legyen képes, és ez Izrael és még sok más állam számára felérne egy „rémálommal” – mondta Szilvan Salom izraeli külügyminiszter egy Mexikóvárosban adott nyilatkozatában.

Salom arra kérte az Egyesült Államokat és az európai országokat, hogy fejtsenek ki minél erőteljesebb nyomást Teheránra. Abba nem bocsátkozott, hogy megbecsülje azt a pontos dátumot, amikor Irán már atomtöltet birtokába juthat, de figyelmeztetett arra, hogy a közép-keleti országban nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztésén is dolgoznak, és ezekkel a hordozóeszközökkel akár Európában lévő célpontokat is el tudnának érni.

Az izraeli aggodalmakat fokozza, hogy Pakisztán a héten közölte: Abdul Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja urándúsításra alkalmas centrifugákhoz juttatta Iránt – mutatnak rá megfigyelők.

Sejk Rasid Ahmed pakisztáni tájékoztatási miniszter azonban hangsúlyozta: kormányának nincs köze az akcióhoz, amelyet feketepiaci hálózatán keresztül hajtott végre a tudós.

Különbségek Irán és az Unió között

Eközben iráni tárgyalóküldöttség Brüsszelben tárgyal az Európai Unió képviselőivel az ázsiai ország atomprogramjának kérdéséről. Teheráni megítélés szerint változatlanul komoly különbségek vannak az Európai Unió és Irán között az atomprogram megítélésében.

Az iráni tárgyalóküldöttség vezetője a négynapos megbeszélések után nyilatkozott, anélkül, hogy részleteket mondott volna. Brüsszelben is csak annyit közöltek, hogy a tárgyalások a vártnál lassabban haladnak.

Új fejlemény viszont, hogy az Egyesült Államok nem ellenzi tovább Irán felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe. A washingtoni külügyminisztérium magyarázata szerint az Egyesült Államok ezzel Franciaország, Nagy-Britannia és Németország diplomáciai erőfeszítéseit akarja támogatni. Washington és Brüsszel közös célja, hogy Teherán mondjon le minden törekvéséről, amely atomfegyver kifejlesztéséhez vezethet.

Irán kitart nukleáris programjának folytatása mellett

Ezt közölte a teheráni külügyminisztérium szóvivője. A diplomata kijelentése válasz arra az amerikai és európai uniós ajánlatra, hogy gazdasági előnyökért cserébe szüntesse be urándúsítási programját.

A szóvivő szerint Irán kizárólag békés célú fejlesztéseket hajt végre, amihez joga van, és sem fenyegetés, sem megvesztegetés hatására nem adja fel terveit.

Comments are closed.