Forrás: RTL Klub

2005-03-12 11:25

Aranyvonat-per: kártérítés csak rászorulóknak

Csak azoknak a holokauszt-túlélőknek fizet az amerikai kormány kártérítést, akik a leginkább rászorulnak. Erről döntött pénteken Miamiban az amerikai bíróság, miután peren kívül megegyezett a magyar holokauszt-túlélők képviselőjével. A bíróság elismerte, hogy 1944-ben amerikai katonák megállították és lefoglalták azt a vonatot, amelyen a magyar zsidóktól elrabolt kincsek voltak.

Két vagon festményt, 13 láda igazgyöngyöt, 12 láda briliánst, 43 láda aranyórát és két vagon szőrmebundát foglaltak le többek között azon az aranyvonaton, amely Budapestről indult nyugat felé 1944 októberében. A magyar zsidóságot kormányrendelt kényszerítette arra, hogy átadja vagyonát. A vonatot az amerikaiak foglalták le a háború végén.

Az amerikai kormányt magyar holokauszt-túlélők perelték be négy évvel ezelőtt, kárpótlást követelve az elrabolt vagyonért. A pénteken megszületett peren kívüli egyezség szerint az amerikai kormány 25 és fél millió dollár kártérítést fizet, de csak a legrászorultabbaknak. Erről pedig a humanitárius szervezetek döntenek majd.

A bíróság indoklása szerint azért döntöttek így, mert ma már nehéz lenne meghatározni, hogy kinek az értéktárgyait foglalták le az amerikaiak. A kifizetések októberben kezdődhetnek meg.

Comments are closed.