Forrás: NOL

Oroszország támogatja, hogy a szírbarát síita Hezbollah politikai szerepet játszhasson Libanonban. A Hezbollahnak lehetőséget kell kapnia érdekeinek képviseletére a hatalmi intézményekben – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában, a libanoni ellenzék fő alakját, Valid Dzsumblatt drúz vezetőt fogadva. A Hezbollah politikai szerepét tekintetbe kell venni Libanon és az egész Közel-Kelet érdekében – tette hozzá az Interfax szerint.

A Hezbollah a minap százezreket vonzott egy bejrúti tüntetésre, sokkal többet, mint a szír csapatkivonás melletti megmozdulások. Szíria megkezdte csapatai egy részének kivonását Libanonból a Rafík Haríri miniszterelnök múlt hónapi meggyilkolása által felerősített általános nyomás hatására.

Az (Irán által felfegyverzett, és Szíria által támogatott) Hezbollah Izrael ellen harcoló milíciaként kezdte működését Libanon 1982-es izraeli megszállása után, de mára parlamenti képviselettel rendelkező párttá vált.

Dzsumblatt lehetségesnek vélte a Hezbollah csatlakozását a libanoni ellenzékhez, párbeszédet szorgalmazott vele, és úgy vélte, hogy helyet kell kapnia bármilyen új kormányban a szír kivonulás után. Dzsumblatt elutasította azt az amerikai értékelést, amely szerint a Hezbollah terrorista szervezet.

Amerikai tiszségviselők előző nap jelezték, hogy az Egyesült Államok kész a Hezbollah politikai szerepének elfogadására.

(MTI)

Comments are closed.