Forrás: NOL

Olcsó lesz a napenergia

Magyar találmány segítségével kétszer hatékonyabb lehet a technológia

Hargitai Miklós, 2005. március 11. 00:00

Számítógép forgatja a Nap felé a tükröket Ausztráliában Egy évtizeden belül a jelenlegi érték harmadára csökken a Nap segítségével előállított áram ára – derül ki egy most napvilágot látott EU-tanulmányból.

Ha a prognózis igazolódik, a napenergia versenyképes lehet a fosszilis energiahordozókkal. A fejlődés tényleges tempója egy magyar találmány sikerétől is függ, amely a többszörösére emelheti a napenergiás áramtermelés hatékonyságát.

A tanulmányt francia, orosz, spanyol és izraeli együttműködésben, az EU megrendelésére elkészítő kutatóintézet szerint belátható időn belül öt-hét eurócent/kwh értékre csökken a napáram ára, ami hatalmas ugrás a jelenlegi húsz eurócent körüli árakhoz képest. A változást új áramtermelési technológiák bevezetésének köszönhetjük. Az egyik egy nagyméretű tükörrendszer, amelyet először Spanyolországban fognak alkalmazni. A tükrök révén napenergiával 600 fokos vízgőzt állítanak elő, és ez a gőz hajtja az áramot termelő gőzturbinákat. Az első spanyol gőzturbinás naperőművek 2007/2008-ban kezdenek termelni.

A másik technikai újdonság magyar vonatkozású, és az elsősorban Amerikában elterjedt naperőművek számára jelent hatékonyságnövelő megoldást. Ezekben szintén tükörrendszerek segítségével fókuszálják a napsugarakat, a keletkező hőt pedig egy különleges folyadék (többnyire sóoldat) tárolja. A Magyarországon, illetve a napenergia-termelésben érdekelt országok többségében szabadalommal védett magyar találmány lényege, hogy a sóoldatot egy másik, egy olajipari melléktermékből előállított hőtároló folyadékra cserélik, amivel az energianyerés hatásfoka a jelenlegi 20 százalék körüli értékről 30-40 százalékra, az egységnyi idő alatt termelt áram pedig a másfél-kétszeresére növelhető. Az új anyag olcsó, ráadásul a sóoldattal szemben nem korrodálja a fémcsöveket és -tartályokat. Ezt a módszert egyébként nem csak áramtermelésre, hanem minden más napenergiás alkalmazásra, például öntözőművek működtetésére, vagy – ivóvíznyerés céljából – tengervíz-desztillálásra is lehet használni. A találmány tulajdonosai a közelmúltban felajánlották, hogy (a magyar kormány, illetve jótékonysági szervezetek közvetítésével) ingyenesen a szökőár sújtotta országok rendelkezésére bocsátják a technológiát, ott ugyanis ez lehet a hiányzó ivóvízellátás helyreállításának legolcsóbb módja.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.