Forrás: NOL

„Lex Május 8”: a szélsőjobbos NPD nem vonulhat

Inotai Edit, 2005. március 12. 00:00

Berlini neonácik rendőri őrizetben Kép: REUTERS – Fabrizio Bensch A demokratikus szabadságjogokról világszerte zajló vitában Berlin tegnap egy lépést tett a szigorítások irányában. A Bundestag nagy többséggel megszavazta a gyülekezési jog korlátozását. A szigorítás konkrétan a szélsőjobboldali NPD május 8-ra tervezett felvonulása ellen irányul: a neonácik a második világháború végének 60. évfordulóján a Brandenburgi-kapu és a berlini holokausztemlékmű közelében szeretnének emlékezni a német áldozatokra.

A „Lex Május 8”-ként emlegetett szigorítást a szocdem-zöld kormánykoalíció és a kereszténydemokrata ellenzék együttesen hozta tető alá. A törvény értelmében a hatóságok betilthatják azon megmozdulásokat, amelyeket a nácizmus áldozatai előtt tisztelgő történelmi és nagy jelentőségű emlékhelyek közelében szerveznek. Ha a tüntetők az egykori náci vezetőket dicsőítik, büntetőeljárás is indítható ellenük, s akár háromévi börtön is kiróható.

Az új törvényben egy védett helyszín szerepel: a berlini holokausztemlékmű, a többiről a tartományoknak külön kell törvényt alkotniuk. Megbukott viszont Otto Schily belügyminiszter (SPD) és a CDU közös elképzelése arról, hogy a tilalmat terjesszék ki a Reichstagra és a Brandenburgi-kapu környékére is.

Miközben az SPD és a CDU a közös törvényt a demokrácia megerősítéseként ünneplik, a kritikusok feleslegesnek ítélik. Szerintük már eddig is be lehetett tiltani a nácizmus áldozatait sértő demonstrációkat, a szélsőjobboldal ellen pedig nem biztos, hogy törvényi eszközökkel kell felvenni a harcot. A liberális FDP attól tart, hogy a törvénymódosítás a neonácik malmára hajtja a vizet: szinte biztos, hogy panasszal fognak élni az alkotmánybíróságnál. Ha a gyülekezési szabadságra hivatkozva a törvény a taláros testületnél elvérzik, akkor az NPD és társai újabb győzelmet könyvelhetnek el – éppúgy, mint két éve, amikor ugyanez a testület megvétózta az NPD betiltását. Arra hivatkozva, hogy a párt alkotmányellenességére utaló bizonyítékokat a neonácik soraiba beépült titkosszolgálati munkatársak szállították.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.