Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 12. szombat

Kairó segít a gázai határvédelemben

Egyiptom kész 750 határőrt állomásoztatni Egyiptom és Gáza határvidékén, hogy megakadályozzák a fegyvercsempészést – ígérte Hoszni Mubarak egyiptomi elnök Saul Mofaz izraeli védelmi miniszternek Sarm es-Sejk-ben. Mofaz kifejtette, Izrael ebben az esetben hajlandó lesz otthagyni a határmenti Filadelfi erődvonalat, talán már májusban, de legkésőbb júliusban, a gázai kivonulás befejeztével. Mubarak kérésére, hogy Izrael gyorsítsa meg a palesztin városok palesztin biztonsági felügyelet alá helyezését, Mofaz azt válaszolta, hogy Jerikó és Túl-Karm átadása csak technikai okok miatt késlekedik. Az izraeli-egyitomi kapcsolatok ‘felmelegedésének’ jele, hogy az új egyiptomi nagykövet a jövő hét elején érkezik Tel-Avivba. A misszióvezetőt több mint négy éve, az ‘intifáda’ kitörése után hívták vissza Kairóba.

Az amerikaiak is nyomást gyakorolnak Izraelre, hogy végre kezdje el a megszállt területeken illegálisan létesült települések felszámolását. David Sutterfield, az amerikai külügyminiszter közel-keleti ügyekért felelős munkatársa tegnap tudósítók egy csoportjának kifejtette: Izrael kötelezte magát, hogy felszámolja az illegális településeket. ‘Ezt már régen meg kellett volna tennie, de mindezideig nem történt meg’ – mondta.

Mahmúd Abbász palesztin elnök is sürgette Izraelt, hogy teljesítse a Sarm-es-Sejk-i konferencián vállalt kötelezettségeit. A palesztin városok átadásának halasztgatása elleni tiltakozásképpen a palesztin közlekedésügyi miniszter lemondta tervezett találkozását izraeli kollégájával. Abbász szerint minden palesztin szervezet részt vesz a március 15-én kezdődő kairói konferencián, amelyen hivatalosan meghirdetik a fegyverszünetet. A konferenciát az egyiptomiak szervezik és állítólag egy szír megfigyelő is jelen lesz.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

CopyRight Népszava

Comments are closed.