Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 12. szombat

Évi ötvenmilliós segély Afrikának

Évente ötvenmillió dollárt kér a fejlett országoktól Afrika megsegítésére a következő tíz évben a brit kormány kezdeményezése nyomán megalakult Afrika-bizottság, amely tegnap tette közzé nagyszabású jelentését. „Generációnk egyik legnagyobb kihívása az afrikai szegénység enyhítése” – közölte Tony Blair brit kormányfő a tegnapi sajtóértekezleten. Számos afrikai vezető mellett Bob Geldorf rocksztár (képünkön Blair mellett), több segélykoncert szervezője is tagja a bizottságnak. Az énekes a BBC-nek azt nyilatkozta, ha a fejlett országok polgárai napi fél rágógumi árát költenének e célra, jelentős változtatásokat lehetne elérni. (Népszava)

Markó találkozni akar Tőkéssel

Találkozót kezdeményezett Markó Béla, az RMDSZ elnöke Tőkés Lászlóval, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökével. Az RMDSZ közleménye alapján a kolozsvári Szabadság tegnap azt írta, hogy Markó március 9-i dátummal keltezett, Tőkéshez intézett levelében kezdeményezte a találkozót, amelyet a püspök is szorgalmaz. Markó három időpontot javasolt. A találkozó március 19-én Marosvásárhelyen, április 1-jén Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron, vagy április 8-án a két helyszín valamelyikén jöhet létre. (MTI)

Szaddám ellenállt az elfogásakor

Heves ellenállást tanúsított Szaddám Huszein mielőtt az amerikai katonák 2003 decemberében elfogták – állította egy volt amerikai őrmester a szaúd-arábiai El-Medina al-Munavvara lapnak. Nadim Abu Rabih elmondta: a diktátort nem 13-án fogták el, hanem egy nappal korábban. Nem igaz szerinte, hogy Szaddám a pincében bújt el, hanem az épület második szintjén barikádozta el magát. A megbuktatott államfő pisztollyal lőtt a támadóra, és lelőtt egy amerikai katonát. Másnapra átrendezték a helyszínt és másképp adták elő a történetet a sajtónak, állítja az őrmester. (MTI)

Kivonulás Észak-Libanonból

Az utolsó, északon állomásozó szíriai katonák is elhagyták Libanont pénteken, csak a hat hírszerzési központ maradt a helyén – közölték libanoni biztonsági források. Nem hivatalos adatai szerint mintegy háromezer szíriai katona állomásozhatott az északi térségben. Csütörtök éjszaka és péntek reggel több száz katonai jármű és több ezer katona határátlépését látták szemtanúk. Folytatódott a csapatok áttelepítése a Bekaa-völgybe a Bejrúttól keletre emelkedő hegyvidékről is. (MTI)

Aranyvonat: kormányzati beismerés

Az amerikai kormány pénteken beleegyezett abba, hogy egy 25,5 millió dolláros peren kívüli megállapodás részeként elismeri, hogy amerikai katonák fosztották ki a magyar zsidók elkobzott javait szállító úgynevezett aranyvonatot. A beismerés szövegét az amerikai kormány fogalmazza meg. A szöveg a megállapodás végleges jóváhagyása végett októberre javasolt bírói meghallgatás előtt aligha készül el. A pert Floridában élő magyar holokauszt-túlélők indították el 2001-ben egy miami bíróságon. (MTI)

Romlott a fehérorosz médiahelyzet

Az EBESZ sajtószabadság-képviselője szerint az utóbbi néhány évben romlott a sajtó helyzete Fehéroroszországban. Haraszti Miklós ezt pénteken Bécsben jelentette ki, amikor minszki látogatásáról készített jelentéséről számolt be. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a volt szovjet köztársaságban a független sajtótermékek száma tavaly ötvenről 18-ra csökkent, ugyanakkor gyakoribb lett a sajtóval szembeni adminisztratív fellépés, a lapbetiltás. Haraszti felajánlotta: a bécsi EBESZ-iroda kész segítséget nyújtani a minszki kormánynak a médiahelyzet javításához. (MTI)

Erdogan szerint a sajtó a hibás

Az, hogy mit tettek a rendőrök, a belügyminiszter dolga, de az, ahogyan ezt tálalták, már a média felelőssége. Így nyilatkozott a török kormányfő arról a tüntetésről, amelyet a múlt hét végén brutálisan vertek szét a rendőrök Isztambulban. Recep Tayyip Erdogan azzal is védelmébe vette a biztonsági erőket, hogy kijelentette: a török rendőrök néha emocionálisan cselekednek. Több lap kommentátora is úgy véli, a miniszterelnök számára nem a rendőri brutalitás a probléma, hanem az, hogy a sajtó megírta. Erdogan szerint provokáció történt, a nők nem nőnapon, hanem aznap tüntettek, amikor uniós küldöttség érkezett Törökországba. A média azzal, hogy beszámolt a megmozdulás szétveréséről, gyakorlatilag beárnyékolta az unió és a török vezetők tárgyalásait, vélekedett a kormányfő. Erdogan hozzátette: úgy látszik, hogy a sajtó nem Törökországot, hanem az EU-t szolgálja. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.