Forrás: NOL

A washingtoni kormány nehéz szívvel ugyan, de hajlandónak mutatkozik arra, hogy levegye a libanoni síita Hezbollahot a terrorista szervezetek listájáról, Franciaország és az ENSZ törekvéseihez csatlakozva elősegítse politikai pártként való beilleszkedését a libanoni politikai élet fő sodrába – jelentette csütörtökön a The New York Times.

Az újság beszámolója szerint Washington minden vonakodása ellenére már elismeri, hogy a Hezbollah nem csak milícia és az Izrael elleni támadások támogatója, hanem egyben tekintélyes politikai erő is Libanonban, amely meghiúsíthatja azokat a nyugati erőfeszítéseket, hogy Szíria kivonja katonáit a közel-keleti országból.

A Hezbollah kedden megmutatta erejét azzal, hogy a jelenkori libanoni történelem egyik legnagyobb tüntetését, több százezres megmozdulást szervezett Bejrútban a Szíriával való szolidaritás jegyében. A politikai válságot csak súlyosbítja, hogy szerdán, 9 nappal lemondása után a bejrúti parlament ismét a Szíria-barát Omar Karaminak adott kormányalakítási megbízást.

Az Egyesült Államok nehezen szánja el magát arra, hogy politikai pártnak tekintse a Hezbollahot, amelynek 1992 óta képviselete van a libanoni parlamentben. A lap név nélkül egy amerikai tisztségviselőt idéz: „A Hezbollah amerikaiak vérét ontotta és ugyanabba a kategóriába tartozik, mint az al-Kaida terrorhálózat. A kormány nagyon viszolyog annak elismerésétől, hogy a Hezbollahnak helye van a libanoni politikában, de a dolgok ebbe az irányba haladnak”.

Az Egyesült Államok alig néhány héttel ezelőtt még összekapott Franciaországgal, amely meghiúsította Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek azt a kezdeményezését, hogy az Európai Unió minősítse hivatalosan terrorszervezetnek a Hezbollahot. Tavaly az ENSZ-ben az Egyesült Államok és Franciaország voltak a társkezdeményezői a Libanonban állomásozó 14 ezer szíriai katona távozását követelő biztonsági tanácsi határozatnak. Terje Roed-Larsen különleges ENSZ-küldöttnek hivatalos megbízatása szerint nem csupán a szíriai csapatkivonást kell ösztökélnie, hanem a Hezbollah leszerelését is, utóbbi azonban gyakorlati megfontolásokból háttérbe szorult. Washingtonnal szemben az ENSZ és Franciaország nem követeli a Hezbollah leszerelését, mivel úgy ítéli meg, hogy az ilyen konfrontációval az egész libanoni síita közösséget elidegenítenék, ami nem lenne bölcs dolog a tavaszi választások előtt.

A Hezbollah katonai szárnyának 20 ezer milicistája van. Az amerikai és izraeli hírszerzés szerint Iránból érkező pénzzel segíti az Izrael-ellenes szélsőséges csoportokat. A libanoni parlamentben 13 törvényhozója van és szeretné kiszélesíteni képviseletét a tavaszra előirányzott választásokon.

(MTI)

Comments are closed.