Forrás: MNO

Kinek-kinek a maga listája

Varga Klára jegyzete

2005. március 10. 13:42

Varga Klára

Terry Black, transzvesztita „előadóművész” akit Rácz Károly néven anyakönyveztek valaha, szép és nemes cselekedetre készül. Azzal fenyegetőzik, ha Semjén Zsolt péntekig nem mond le a parlament vallási és kisebbségi bizottságának elnöki posztjáról, nyilvánosságra hozza 32 olyan politikus nevét, akik szerinte homoszexuálisok, biszexuálisok és/vagy pedofilok.

Mint a bulvárhős elmondta, a listáján szereplők hatvan-hetven százalékával valaha, még 16-17 évesen együtt szórakozott, némelyikükkel szexuális kapcsolata is volt. Terry Blacket állítása szerint az bőszítette fel, hogy Semjén Zsolt jó két hete elhangzott beszédében összemosta a pedofilokat a homoszexuálisokkal. Mint mondta, senkinek nem akar a listázással ártani, csak épp Semjént tanítaná móresre. Utoljára épp ma reggel a Tv2 Mokka című műsorában, sötétvörösre pingált fürtjein sábeszdeklivel fejtette ki álláspontját, nem rejtve véka alá azt sem, hogy bejelentése kapcsán megfenyegették, de akadtak olyanok is, akik tízmillió forintért megvásárolták volna tőle a díszes lajstromot. Ugyanebben a műsorban vagy fél órával előbb Orbán Viktor beszélt arról, hogy neki nem Semjén harcos kijelentésével van baja, hanem azzal, hogy egy párt, az SZDSZ példátlan módon politikai célokra használja fel a homoszexuálisok ügyét, akik szerinte, ha érdekvédelmüket meg akarják oldani, azt a politikai kereteken kívül is meg tudják tenni.

Terry Black a maga szerepzavarával prímán illusztrálta is nem sokkal később a Fidesz első emberének szavait. Hiszen hát mi dolga egy magafajta transzvesztita bulvársztárnak a politika világában? Miért keveri össze a nyilvános fórumokat a Capella vagy az Angyal bár színpadával? Azután, ha a politikusok ügynöklistáznak, akkor a maga módján neki is listáznia muszáj? A kérdésre, hogy miért hord sábeszdeklit, valami olyat válaszolt, hogy szakállat azért mégsem akart növeszteni. (Semjén ugyanis azt mondta jó két hete, hogy nem szeretné, ha tizenéves fia első szexuális élményéhez egy szakállas bácsi révén jutna. A szakáll pedig Döbrentei Kornélnak a Tilos Rádió előtt elmondott – nem túl világos, nem is túl szerencsés – beszéde óta bizonyos körökben valamiféle homályos utalásféle az antiszemitizmusra. S hát így ér össze, és lesz felcserélhető Rácz úr elméjében a zsidó szakrális viselet és a szakáll.) Terry Black személyében az SZDSZ most mindenesetre olyan fogadatlan prókátort kapott, amilyet nyilván több szempontból sem szeretett volna. De hát ez legyen az ő bajuk. S azután más okokból lehet még majd azoké, akiket Terry Black megvádol, akár minden valóságalapot nélkülözve. S jöhetnek az újabb nyilvános gyónások, hárítások, tiltakozások, vádaskodások, nyilvános levelek.

De persze, ami az ügynöklisták kapcsán is borzolja most a kedélyeket, ugyanaz lehet az irgalom, a megbocsátás, az igazságtétel, a megbékélés szerzője is. Molnár Gál Péter vagy Vikidál Gyula is több jó szót, együttérzést kapott végül, mint amennyi érzéketlen ítélkezést.

Azoknak az ügyét, akik a kisebb vétkeket követték el, s nagyobb részt áldozatok voltak – úgy tűnik – lassan tudjuk már társadalmi szinten kezelni. Az a kérdés, mi lesz majd, ha igazi nagy bűnöst állít elénk szemtől szemben, s szolgáltat ki erkölcsi ítélkezésünknek a listázó kedv vagy a törvény, legyen egykori tartótiszt vagy pedofil, s még inkább kérdés, mikor jutunk el oda, hogy az áldozatoknak is megadjuk végre együttérzés vagy egyéb elégtétel szempontjából, ami nekik jár.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.