Hírek

sofar, 2005. március 10. 00:26  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Hírek

Munkatársunktól, 2005. március 10. 00:00

Kertész Imre díszdoktor

Kertész Imrét ma díszdoktorrá avatja a párizsi Sorbonne egyetem. Az ünnepségen részt vesz Bozóki András miniszter is. Kertész Imre munkásságát Xavier Richet, a Sorbonne III. Egyetem Magyarságtudományi Központjának igazgatója méltatja. A magyar író mellett a Sorbonne díszdoktorává avatják Margaret Atwood kanadai írónőt, Dario Fo olasz színházi szerzőt, Candido Mendes de Almeida brazil szociológus-esszéírót, a Riói Egyetem rektorát és Mario Vargas Llosa perui spanyol írót. (MTI)

Freskók a vakolat alatt

Csatajeleneteket és tájakat ábrázoló XVIII. századi freskókat találtak a muzeológusok a Mátra Múzeumnak otthont adó gyöngyösi Orczy-kastély rekonstrukciója során. Az épület az Európai Unió 800 millió forintos támogatása nyomán újul meg. A beruházás keretében felújítják a kétezer négyzetméter hasznos alapterületű kastélyépületet, a belső udvar befedésével új látogatóteret alakítanak ki, felépítik a park kerítését, és megkezdik az egykori mesterséges tó rehabilitációját. (MTI)

Liturgikus remekek Keszthelyen

Ezer évünk történelmi egyházai címmel a római katolikus, a református, az evangélikus, a zsidó, a görög katolikus és a szerb ortodox egyház mintegy 170 liturgikus eszközét bemutató kiállítás nyílt szerdán Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban. A tárlatot megnyitva Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke méltatta az egyházaknak a kultúra, az írásbeliség, az oktatás, a tudomány és a gazdaság fejlődésében betöltött szerepét. (MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.