Forrás: MNO

Forradalom helyett káosz a Szabadságpártban

A német nyelvterület sajtószemléje

2005. március 10. 10:27

Keresztes Lajos

Nem lesznek előrehozott választások Ausztriában a szabadságpárti politikusok szerint – írja a Die Presse. Ariel Saron veszélyes terrorcentrumnak nevezte Szíriát és Iránt – olvasható a Franfurter Allgemeine Zeitungban. Lengyelország Európa egyik leginstabilabb pártrendszerével rendelkezik – így a Die Welt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Martina Salomon FPÖ: Káosz és némi új tartalom a forradalom helyett címmel kommentálja a Szabadságpártban történő immár szinte követhetetlen eseményeket.

A forradalmat egyelőre lefújták. Az FPÖ (még) nem szakad két részre, és minden szabadságpárti politikus szinte esküdözve állítja, hogy nem lesznek előrehozott választások. Az FPÖ beharangozott újrakezdéséből az elmúlt napokban csak a káosz volt látható, az az erőlködés, ahogyan a párt meg kíván szabadulni néhány Haidert bíráló személytől, az egyre inkább nevetségessé válik.

A szabadságpárti politika eddigi szíveközepét jelentő belbiztonság kérdését a tegnapi programadó sajtótájékoztatón nem is említették. E területeken az FPÖ az elmúlt hónapokban súlyos vereségeket szenvedett el, a haderőreform és a menekültügy kérdésében álláspontjuk nem igazán vált láthatóvá a terméketlen vitákban. A kulcsminisztériumok, a honvédelmi és a belügyi tárca a Néppárt kezében van. A biztonság kérdésével az FPÖ legfeljebb a bécsi városházán érhet el eredményeket, de ott a Szabadságpárt ellenzékben van.

Amit a párt befolyásvesztéséről a legutóbb Haiderrel konfliktusba került EP-képviselő, Andreas Mölzer a „Zur Zeit” című magazinjában leírt, tagadhatatlanul igaz. A Haider által 1986-ban átvett pártelnökség után úgy tűnt, hogy egy új típusú jobboldali párt szétzúzza a hagyományos pártstruktúrákat. Mára az FPÖ egy jobbközép koalíció majdnem tehetetlen pártocskájává silányult, mely azelőtt a kérdés előtt áll, hogy igazolja-e még valami létezését az ország politikai életében.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilap Optimistán tekintek a jövőbe címmel készített interjút Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel.

Saron kijelentette, hogy Izrael csak megfigyelheti azokat az eseményeket, amelyek Libanonban történnek. Ezzel áttételesen visszautasította azokat a washingtoni kritikákat, melyek azt vetették a zsidó állam szemére, hogy beavatkozik a szomszédos ország ügyeibe. Egyúttal Saron úgy vélte, Szíria és Irán Libanont az Izrael elleni terrorfelvonulási terepeként használta, Damaszkuszt és Teheránt pedig veszélyes terrorcentrumnak nevezte. Egyúttal az izraeli miniszterelnök kijelentette, jelenleg nem lát lehetőséget arra, hogy béketárgyalásokat folytasson Szíriával.

Saron szerint Irán mindent elkövet, hogy nukleáris fegyverekhez jusson. Jelenleg a teheráni vezetés megpróbálja húzni az időt az unióval folytatott tárgyalásokon. Bár értékeli az EU és az Egyesült Államok törekvéseit, mégis meg kell tenni az előkészületeket, hogy szükség esetén a kérdést az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vigyék.

Saron pontosította azokat az okokat, amiért Izrael fájdalmas kompromisszumokra is kész a palesztinokkal folytatott tárgyalásokon. Szükségesnek nevezte, hogy a zsidó állam megváljon azoktól a területektől, melyeken mintegy hárommillió palesztin él. „Nem tudunk ennyi embert etetni, tanítani és vagy nekik munkát adni. A problémától meg kell szabadulnunk”- fogalmazott Saron.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilapban Gerhard Gnauck Lengyelországban a pártok terhes sallanggá válnak címmel tudósít a kormányzó szociáldemokraták új párt alapítására vonatkozó gondolatkísérletéről.

Marek Belka még tagja a kormányzó Demokratikus Baloldal Koalíciójának (SLD), de minimális érdeklődést sem mutat párttagsága iránt „A pártigazolványom valahol otthon hever” – nyilatkozta, „de azt hiszem, tagdíjat ebben az évben nem fizettem.” Mint mondta, nem igazán fog sietni, hogy ezt a mulasztását bepótolja. Helyettese, Jerzy Hausner egy lépéssel még tovább ment, kilépett az SLD-ből, és benyújtotta a lemondását is, amit azonban nem fogadtak el. A kormányzati ciklus a végéhez közeledik, és kezdődik a választási év, ami ismét bizonyítja, Lengyelország Európa egyik leginstabilabb pártrendszerével rendelkezik.

Belka és Hausner – az első még óvatosan, a második nyíltan – szimpatizál egy új párt megalapításával, amelyik átlépné a poszt- és antikommunisták közötti szakadékot. Az alakulat neve Demokrata Párt (PD) lenne. Az ismert boroszlói politikus Wladyslaw Frasyniuk, a Szolidaritás egykori veteránja, valamint Hausner számít a kezdeményezés hajtóerejének. Egy tegnap nyilvánosságra hozott közvéleménykutatás azonban óvatosságra int, hiszen a friss párt mindössze a választók hat százalékának támogatására számíthat. Mint hónapok óta, a liberál-konzervatív „Polgári Platform” vezet 22 százalékkal. De a populista és nacionalista pártok is feljövőben vannak, az „Önvédelem” és a „Lengyel Családok Ligája” 17 illetve 15 százalékra számíthat, míg az SLD-re mindössze hét százalék voksolna.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin Zavar Schröder válságmenedzselése körül címmel tudósít a vörös-zöld kormányzaton belül uralkodó káoszról.

Bizonytalanság uralkodik a vörös-zöld koalíció tervei kapcsán, miként kívánják a gazdasági és munkaerő piaci válságot kezelni. Egyes jelentések szerint a kancellár mégis szimpatizál az állami konjunktúra program gondolatával. Találgatások övezik a tényt, hogy miért hagyott ki Schröder tegnap a hannoveri beszédének szövegéből egyes fejezeteket, melyekben a gazdaságélénkítő program elképzeléseit pontosította volna.

Lapértesülések szerint a koalíció klasszikus infrastrukturális programokkal kívánja kezelni a rekord munkanélküliséget, melynek pénzügyi alapjait az állami kézben lévő KfW bankcsoport kedvezményes hitelei jelentenék. Schröder tegnap felszólította a kormánytagokat, hogy álljanak elő konjunktúraélénkítő javaslataikkal.

A lap másik tudósításában Rürup rezignált címmel közli a berlini kormány gazdasági tanácsadó testülete tagjának lesújtó prognózisát. Bert Rürup szerint a tömeges munkanélküliség 30 év politikai hibáinak következménye, ezen a helyzeten képtelenség rövidtávon érzékelhetően javítani. Februárban Németországban 5,2 millió munkanélkülit tartottak nyilván. Rürup szerint ha számuk 2006-ban a négymillió közelébe kerülne, az már sikernek számítana.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.