Forrás: SG

10 év vár egy amerikai szoftverkalózra

2005. március 10. 11:39, Csütörtök – Berta Sándor

Joshua Abell-t – aki egy warezcsapat tagja volt – a hatályos törvények értelmében a bíróság akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik. Az ügyben ítélethozatal előreláthatólag május 26-án lesz.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által tavaly indított kampány keretében már a harmadik akció volt sikeres. A minisztérium tájékoztatása szerint egy 24 éves fiatalember a texasi bíróság előtt beismerte a terhére felrótt bűncselekmények elkövetését. A minisztérium elsősorban a warezcsoportokat és az általuk működtetett szervereket akarja felszámolni, de legalább meggyengíteni. Még mindig a warezoldalak számítanak világszerte az illegálisan másolt filmek, játékok, szoftverek és zeneszámok, illetve zenei albumok elsőszámú terjesztőinek.

A warezcsoportoknak megvan a maguk hierarchiája, a hatóságok szerint egyetlen céljuk a megszerzett illegális tartalmak interneten való minél gyorsabb terjesztése. Az Egyesült Államok különböző hatóságai és hivatalai tavaly a világ tíz másik államával együttműködve átfogó nemzetközi akciót indítottak az online kalóz-szervezetek ellen. A Fastlink-hadművelet során 120 házkutatásra került sor, őrizetbe vettek 100 gyanúsítottat, valamint lefoglaltak több, mint 200 számítógépet, köztük 30 szervert. A Fastlink-hadműveletben huszonhét amerikai szövetségi államon kívül részt vettek még Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Izrael, Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia és Szingapúr igazságügyi szervei is. Később az akcióhoz csatlakozott Spanyolország is.

Abell előtt az amerikai hatóságok letartóztattak és bíróság elé állítottak egy iowai és egy floridai férfit is. Mindketten elismerték bűnösségüket. Christopher Wray, az amerikai igazságügyi minisztérium munkatársa rendkívül elégedett volt amiatt, hogy immár a harmadik embert sikerült bíróság elé állítaniuk. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy hatékony a kampányuk, habár mások szerint felemás a végeredmény. A szakember úgy véli, az, hogy eddig minden vádlott beismerte a bűnösségét, figyelmeztető jel a még szabadon tevékenykedő warezcsoportok tagjai számára, hogy ő is bármikor a börtönben végezhetik.

SG Hírmagazin

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=35931

Comments are closed.