Forrás: NOL

Radzsub: minden palesztin csoport csatlakozik a tűzszünthez

Népszabadság Online, 2005. március 9. 10:00

Az összes palesztin fegyveres csoport kész betartani a tűzszünetet Izraelben és a megszállt területeken – jelentette ki szerdán Dzsibríl Radzsub, a Palesztin Hatóság nemzetbiztonsági tanácsadója.

„Egyetértés született a palesztinok között, hogy leállítják a támadásokat az (Izraelt az 1967-ben megszállt területektől  elválasztó) „zöld vonal” mögött. Megállapodás van erről a kérdésről” – mondta a palesztin politikus az izraeli közszolgálati  rádiónak.

Ugyancsak megállapodtak a fegyvernyugvás tiszteletben tartásáról  a megszállt területeken, hogy időt adjanak a Palesztin Hatóságnak az  Izraellel való megegyezésre – mondta. A héberül nyilatkozó palesztin  nemzetbiztonsági tanácsadó történelmi változásnak nevezte az  eseményeket.

Radzsub bejelentette azt is, hogy a Hamász radikális iszlám  szervezet kész szövetséget kötni a Palesztinai Felszabadítási  Szervezettel, s részt kíván venni a júliusra tervezett palesztin  parlamenti választásokon. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy mint eddig, ezután is lesznek elszigetelt Izrael-ellenes támadások.  „Izraelnek meg kell értenie, hogy nem létezik katonai, csakis  tárgyalásos megoldás” – szögezte le Dzsibríl Radzsub.

A palesztin nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentései néhány  órával azután hangzottak el, hogy Saul Mofaz izraeli védelmi  miniszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott erezi találkozója  után kedd este bejelentette: Izrael, a február 8-i tűzszüneti  megállapodás értelmében napokon belül átadja a palesztinoknak a  ciszjordániai Jerikó és Túl-Kárm városok ellenőrzését.

Március 15-én Kairóban újabb tárgyalási fordulóra ülnek össze a  különböző palesztin mozgalmak, hogy mint Abbász mondta, „megerősítsék a nemzeti egységet”. (MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.