Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 10. csütörtök

Hágába érkezett Haradinaj

Megérkezett szerdán Hágába Ramus Haradinaj, a Nemzetközi Törvényszék (NT) által vád alá helyezett és időközben lemondott koszovói miniszterelnök – jelentette be a testület szóvivője. A politikus az ENSZ-törvényszék kedden kézbesített idézésére utazott Hágába, indulásakor (képünkön) azt mondta: ‘Viszontlátásra Koszovó polgárai!’. Haradinajt megérkezésekor azonnal őrizetbe vették és a törvényszék fogdájába szállították. Haradinaj előző nap lemondott kormányfői tisztségéről. Haradinajjal együtt Hágába utazott egyik rokona, Lahe Brahimaj, akit ugyancsak vád alá helyeztek.(MTI)

Huszonhat fejbelőtt áldozat

Vizsgálatot indítottak az iraki hatóságok annak kiderítésére, hogy ki a felelős annak a 26 embernek a haláláért, akiknek holttestét kedden találták meg a szíriai határ közelében. Valamennyiüket fejbelőtték. A gyilkosságokat azon a környéken követték el, ahol az amerikai katonai erők offenzívát indítottak Abu Muszab asz-Zárkavi terroristavezető és a lázadó erők kézrekerítésére. Bagdadban tegnap öngyilkos robbantást hajtottak végre merénylők egy szemeteskocsival. Legkevesebb ketten meghaltak, 28-an megsebesültek a támadásban. A merénylet célpontja az iraki mezőgazdasági minisztérium volt. A robbantás annak a csomópontnak a közelében történt, ahol 2003. április 9-én ledöntötték Szaddám Huszein szobrát. (MTI)

Erdélyi értelmiségiek tiltakozása

Az erdélyi antiszemitizmus ellen tiltakozott nyílt levélben a romániai magyar újságírók, civil értelmiségiek egy csoportja, az aláírók között van Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ szenátora is. A levélben az olvasható: az utóbbi hetekben több egyértelmű jele is volt annak, hogy egy újfajta, alighanem Magyarországról importált antiszemitizmus próbálja ki magát Erdélyben is. levélben. ‘A romániai magyar társadalom felkészületlen az antiszemitizmus jelenségének kezelésére, és ezen változtatni kell’ – vallják az aláírók, akik szerint fontos, hogy a közvélemény megértse a jelenség súlyát. (MTI)

Betiltott szélsőjobb szervezetek

Ehrhart Körting berlini belügyi szenátor (miniszter) betiltott két kisebb fővárosi szélsőjobboldali szervezetet – jelentették be szerdán Berlinben. A belügyi szervek átkutatták a Berlini Alternatíva Dél-Kelet és a Bajtársi Szövetség Tor Berlin elnevezésű szervezet vezetőinek lakásait. Betiltották a Bajtársi Szövetség nőtagozatát is. Körting közölte: a belügyi szervek meggyőződése, hogy a két csoport tevékenysége a szövetségi köztársaság alkotmányos rendje ellen irányult. (MTI)

NATO-orosz közös gyakorlat

Harcászati rakétavédelmi gyakorlatot tartanak a NATO-Oroszország Tanács (NRC) szervezésében március 14 és 23 között Hollandiában ‘Együttműködő Nyíl „05’ elnevezéssel. Ez a második ilyen közös hadgyakorlat, az elsőt 2004 márciusában az Egyesült Államokban, Colorado Springsben rendezték meg. Jövőre Oroszország lesz a házigazdája a harcászati elfogó rakétarendszereket tesztelő parancsnoki gyakorlatnak. Tíz NATO-tagállamból és Oroszországból mintegy ötvenen vesznek részt a számítógépes szimuláción. (Népszava)

Blair védi az antiterrorista törvényt

Tony Blair brit kormányfő (képünkön) nem hajlandó további engedményeket tenni, s a konzervatívok követeléseinek megfelelően enyhíteni a terroristaellenes törvény előírásait. Ha a konzervatívok leszavazzák a törvényt, magukra vessenek, hogy őket pedig a választók szavazzák le a májusra tervezett voksoláson, mutatott rá Blair. Michael Howard, a tory pártvezér szerint a munkáspárti miniszterelnöknek az a célja, hogy bebizonyítsa, a Labour lép fel legkeményebben a terrorizmus ellen. Charles Kennedy, a liberális demokraták vezetője szerint Blair jobban tenné, ha a polgári szabadságjogok védelmét többre tartaná saját büszkeségénél. A kormányfő azzal érvelt, hogy a rendőrség és a biztonsági szervek szerint indokoltak a szigorú rendelkezések. (Népszava)

Juscsenko társulna az EU-val

Viktor Juscsenko ukrán elnök az európai család ‘nélkülözhetetlen’ tagjának nevezte Ukrajnát szerdán Berlinben, a német képviselőházban elhangzott beszédében, s felvetette: már 2007-ben tárgyalások kezdődhetnek az Európai Unióval egyelőre a társulási szerződés megkötéséről. A Bundestagban ukránul elmondott beszédében ugyanakkor Juscsenko Ukrajna ‘örök stratégiai partnerének’ nevezte Oroszországot. Gerhard Schröder német kancellár megígérte: Németország segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy közelebb jusson az euroatlanti struktúrákhoz. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.