Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 9. szerda

Jótékonysági szervezetek vezetőit fogadta Mádl Ferenc

Mádl Ferenc köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az öt legjelentősebb Magyarországon működő jótékonysági szervezet vezetőit. A szervezetek vezetői a találkozón sajnálatosnak nevezték, hogy munkájukat a jogalkotás nem segíti kellő mértékben – tartalmazza a Köztársasági Elnöki Kabinetiroda közleménye. Ma a jótékony célokra fordított összegek adókedvezménye elhanyagolható, ami ellentétben áll az európai szokásokkal – mutattak rá a szervezetek. A segélyszervezetek egyetértettek abban, hogy az az adópolitika, amely nem segíti az adakozást, a társadalmi szolidaritás ellen hat. (MTI)

Készülnek az árvízveszélyre

Átlagos márciusi felmelegedés és lassú hóolvadás esetén a Tisza középső szakaszán első- vagy másodfokú védekezési szint elrendelése várható, azonban ha gyors olvadás következik be, valamint újabb jelentős csapadék esik, a készültség elérheti a harmadfokot is. Lovas Attila, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese közölte: az eredményes védekezéshez biztosított a kellő létszám, és rendelkezésre állnak a szükséges eszközök is. (MTI)

Új pályázat a Honvédkórházra

A Honvédelmi Minisztérium kiírta a Honvédkórház befejezésére szóló pályázatot, a tervek szerint augusztusban megkötik a szerződést a beruházóval – közölte a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén. Svéd László orvos-vezérőrnagy elmondta: az előző pályázat azért volt sikertelen, mert sokkal drágább ajánlatokat kaptak a vártnál. Nagyságrendileg 20 milliárd forintos ajánlatra számítottak, azonban 29 és 31 milliárdos pályázatok érkeztek. Svéd László szerint csak jövő májusban indulhat a sürgősségi betegellátás. A Fidesz szerint újabb ígéretét szegi meg a kormány azzal, hogy idén még nem fognak gyógyítani a kórházban. (MTI)

Egészségünkre program

Az ‘Egészségünkre’ népegészségügyi program támogatására átadtak 20 gépkocsit, amelyek a szűrővizsgálatokhoz nyújtanak segítséget. A gépkocsikat a Szerencsejáték Rt. ajánlotta fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak. Székely Gábor, a társaság vezérigazgatója elmondta: a támogatás értéke mintegy 50 millió forint és minden megyében, illetve Budapesten fogják használni a kocsikat. Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint alapvető cél, hogy minél több nő vegyen részt a szűrővizsgálatokon. Rácz Jenő egészségügyi miniszter jelképes nőnapi ajándéknak nevezte a kocsikat, amelyek segítségével a nők egészségéhez kívánnak hozzájárulni a népegészségügyi program keretében. (MTI)

Szankcionálhatják az egyházi iskolák demonstrációját

Jönnek a választások, és nem szeretném, ha különböző rendezvényekre gyerekeket vezényelnének ki, és a politikusok azon vitatkoznának, igaz ügyért tüntetnek-e – mondta Magyar Bálint oktatási miniszter az egyházi iskolák tavaly decemberi, a költségvetés miatt szervezett demonstrációjáról az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tegnapi ülésén. A tárcavezető szerint sérült a közoktatási törvény, ezért a hasonló esetek elkerülése érdekében szankciókat szorgalmazott. Kormánypárti képviselők elfogadhatatlannak nevezték, míg ellenzékiek úgy vélték, hogy az egyház nem lépte túl ‘fenntartó-irányítási jogosultságát’. (Népszava)

Keveset törődtek a kistelepülésekkel

Az eddigi kormányok kevesebbet foglalkoztak a kistelepülésekkel, mint amennyit megérdemeltek volna – jelentette ki a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára. A Gyurcsány-kormány programja annyiban tér el az előzőktől, hogy kimondja: a kistelepülés, a magyar falu sajátos magyar érték, és ennek a megőrzése, fejlesztése kiemelt és összehangolt feladatot igényel – fogalmazott Zongor Gábor. Hozzátette: önkormányzati szövetségük éppen az elmúlt héten kapta meg véleményezésre azt a kormányrendelet-tervezetet, amely a vidékpolitikai programot és intézkedési tervet tartalmazza. (MTI)

Gusztos: kárpótlást a roma túlélőknek

A magyar állam erkölcsi kötelessége, hogy a holokauszt roma túlélői és az áldozatok leszármazottai számára biztosítson egységes és kollektív kárpótlást, ahogyan ezt a zsidóság esetében is megtette – mondta Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő. A képviselő szerint örömteli, hogy az Országgyűlés egységesen vállalta a múltnak ezzel a szeletével való szembenézést, és négypárti nyilatkozatot fogadott el, amelyben megköveti a magyar nemzet részét alkotó cigányságot a holokauszt idején a romák ellen elkövetett bűnökért. Nem szabad megállni a gesztusoknál – jelentette ki a politikus. (MTI)

Elhunyt Szenes Imre

Életének 85. évében meghalt Szenes Imre újságíró, aki 1948-tól 1980-ig a Népszava munkatársa, majd főmunkatársa volt. A Magyar Eszperantó Szövetség tagjaként részt vállalt a szövetség magazinjának munkájában, valamint a Világ és Nyelv című folyóirat főszerkesztője, évkönyveinek szerkesztője volt. Búcsúztatása március 17-én 12 órakor lesz a Fiumei úti temető ravatalozójában. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.