Forrás: HíradóPanoráma

Izrael két város ellenőrzését a palesztinoknak

2005. március 8. 21:46

A két város átadása része a tűzszüneti megállapodásnak, amely összesen öt település esetében irányozza elő a biztonsági ellenőrzés átruházását a palesztin szervekre

Izrael a napokban átadja két ciszjordániai város, Jerikó és Túl-Karm ellenőrzését a palesztinoknak – jelentette be az izraeli védelmi miniszter a palesztin elnökkel kedden tartott találkozója után. Saul Mofaz az Izrael és a palesztin területek határán fekvő erezi átkelőnél találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

A palesztin vezető most először tárgyalt magas rangú izraeli vezetővel azóta, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel február 8-án tartott csúcstalálkozójukon tűzszünetet hirdettek. Mofaz a találkozó után elmondta, hogy Izrael a következő napokban átadja Jerikó és Túl-Karm ellenőrzését a palesztinoknak. Előzőleg, szerdán azonban még egyeztetnek az izraeli és a palesztin fegyveres erők képviselői.

A felek közötti nézeteltéréseket tükröz azonban, hogy Mofaz nem nevezte meg a városok átadásának pontos időpontját, nem közölte, hogy melyiket adják át előbb, s hallgatott arról is, hogy a városokat övező területekből mennyin vehetik át az ellenőrzést a palesztinok. Abbász megjegyezte, hogy a megbeszélések nem csupán a városokra, hanem a környező területekre is vonatkoznak, s ha azokon izraeli ellenőrző pontok találhatóak, fel kell számolni őket.

Tisztségviselők szerint Izrael előbb Jerikót szeretné átadni a palesztinoknak, ez utóbbiak viszont előbb Túl-Karmban szeretnék átvenni az ellenőrzést. Túl-Karm az 1949-es tűzszüneti vonal mentén fekszik, 16 kilométerre Netanya izraeli várostól, míg Jerikó egy „elszigetelt oázis” Ciszjordániában, távol az izraeli lakott területektől. A korábbi hasonló hatalomátruházásokat Jerikóban kezdték, így a legelső ilyen jellegű akciót is 1994-ben.

A két város átadása része a tűzszüneti megállapodásnak, amely összesen öt település – Jerikó és Túl-Karm mellett Kalkilíja, Betlehem és a Palesztin Hatóság székhelyéül is szolgáló Rámalláh – esetében irányozza elő a biztonsági ellenőrzés átruházását a palesztin szervekre.

A kilencvenes évek közepén kötött izraeli-palesztin ideiglenes békeegyezségek alapján a palesztinok akkoriban átvették a ciszjordániai települések ellenőrzését, a később (a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelés során) Izraelben elkövetett sorozatos öngyilkos merényletek miatt az izraeli hadsereg 2002-ben azonban ismét elfoglalta e városokat.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.