Forrás: HíradóPanoráma

Abbász keményen bírálja Izraelt

2005. március 8. 13:00A palesztin elnök szerint veszélyben van a békefolyamat

Mahmúd Abbász palesztin elnök azzal vádolta Izraelt, hogy a palesztin foglyok kiszabadulásának és a ciszjordániai palesztin városok átadásának halogatásával aláássa a béketörekvéseket.

Abbász, aki kedden Rámalláhban a palesztin parlament előtt mondott beszédet, az eddigi legkeményebb bíráló hangnemet ütötte meg, amióta egy hónappal ezelőtt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben kölcsönös tűzszünetben állapodott meg Ariel Saron izraeli kormányfővel. Izrael befagyasztotta a békelépéseket a február 25-i tel-avivi öngyilkos merénylet után, amelynek öt halálos áldozata volt. Arra hivatkozott, hogy a palesztin vezetésnek határozott lépéseket kell tennie a radikális fegyveres csoportokkal szemben.

„Izrael halogatja ígéreteinek teljesítését, s ezzel fenyegeti mindazt, amit elértünk. Ez igazolás azoknak, akik az egész békefolyamat elszabotálására szőnek összeesküvést. Mi már bizonyítottuk elkötelezettségünket és komolyságunkat a folytatólagos megszállás és szerény lehetőségeink ellenére” – szögezte le Abbász.

A palesztin elnök, aki a tervek szerint még kedden találkozik Saul Mofaz izraeli védelmi miniszterrel, megismételte azt a palesztin követelést, hogy az erőszak leállítására tett erőfeszítések mellett kezdjenek politikai tárgyalásokat a palesztin állam megteremtéséről a közel-keleti útiterv előírásainak megfelelően.

Abbász szerint a palesztinok nem fogadják el, hogy a Gázai övezetbeli kivonulással egy időben növelik a Ciszjordániában lévő zsidó települések számát, mert mindkét, 1967 óta megszállt területre szükségük van az államalapításhoz. „Megismételjük: teljességgel elvetjük az ideiglenes állam gondolatát” – jelentette ki Abbász, reagálva néhány izraeli politikus javaslatára. Ezért a Gázai övezetből és négy elszigetelt ciszjordániai településről való kivonulást csupán az első lépésnek tekintik. Ugyanakkor megerősítette: a Palesztin Hatóság kész vállalni „minden felelősséget” a Gázai övezetben az izraeli kivonulást követően

hirado.hu/MTI

Comments are closed.