Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 8. kedd

Újabb Munch-festményeket raboltak el

Az expresszionista mester művei az utóbbi időben gyakran felkeltették a rablók érdeklődését

Tavaly A sikoly című képet rabolták el egy norvég közgyűjteményből, vasárnap éjjel pedig Edvard Munch újabb négy remekművének kelt lába. Ezúttal egy szálloda kollekciójának darabjairól van szó, melyek közül a legértékesebb a ‘Kék ruha’ című festmény.

Újabb Munch-festményeket loptak el hétfőre virradóra Norvégiában. Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából vitték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását. A tolvajok egy 1915-ben készült, Kék ruha címet viselő vízfestményt, valamint két litográfiát, egy önarcképet és a svéd színdarabírót, August Strindberget ábrázoló képet emelték el – adta hírül az MTI. ‘A legnagyobb veszteség számunkra a Kék ruha’ – jelentette ki a Reutersnek a hotel tulajdonosa, aki azonban elzárkózott attól, hogy meghatározza az a kép árát, ami egyike volt a szálloda 400 darabos gyűjteményének.

Edvard Munch (1863-1944) expresszionista festményei az elmúlt időkben gyakran kerültek műkincsrablók érdeklődésének középpontjába. Tavaly augusztus 22-én leghíresebb művét, A sikoly egyik változatát lopták el az oslói Munch-múzeumból fényes nappal, a turisták szeme láttára. Ugyanezen a napon ugyanebben a múzeumból elraboltak egy másik remekművet, a Madonnát. A képeket azóta sem találták meg, annak ellenére, hogy túlságosan ismertek ahhoz, hogy eladhatók legyenek komolyabb műkereskedőknek.

Az 1893-ban készült A sikoly – egy rémülettől tátott szájú alak egy vérvörös ég előtt – a rémült világ jelképe lett később olyan szörnyűségekkel szemben, mint a holokauszt, az atombomba és a terrorizmus. Munch annak idején négy változatban festette meg a képet, egy másik verzióját 1994-ben szintén ellopták, s csak több hónap után került meg.

Népszava-információ

CopyRight Népszava

Comments are closed.