Forrás: NOL

Stratégiai lyukasórák

Füzes Oszkár, 2005. március 8. 00:00

Gyanakvó libanoni rendőr nézi a szíriai katonai teherautót Kép: REUTERS – Mohamed Azakir Tüntetések és ellentüntetések, politikai reformcsaták Bejrútban, csapatkivonási csúcstalálkozó Damaszkuszban – lázas, mindenoldalú alku zajlik a felbolydult Libanonban. Fellángolt a belvita Irán és Izrael körül is.

Nagy lyukasóra: a Szíriától való teljes függetlenséget követelő ellenzéki erők tegnap délre iskola helyett Bejrút központjába hívták a diákokat. 13 óra 55-kor, abban a percben, amikor február 14-én egy hatalmas pokolgép kioltotta Rafik al-Harari volt kormányfő életét, egy percre megállt az élet egész Libanonban. A merénylet kivizsgálására svájci és ír nyomozók érkeztek, az ellenzék azt is követeli, hogy mondjanak le a libanoni belügyi szervek és titkosszolgálatok vezetői, nehogy megakadályozzák a tisztázást. Egyben távozzanak a szíriai titkosszolgák és belügyesek is. Az ellenzék ahhoz is ragaszkodna, hogy a májusra tervezett parlamenti választásokig Szíria teljesen vonja ki 15 000 katonáját Libanonból.

Ez utóbbit azonban Szíria konkrétan nem hajlandó megígérni. Tegnap Damaszkuszban szíriai-libanoni főtanácsülés volt, állam- és kormányfői csúcstalálkozó. A csapatkivonás tempójáról és részleteiről még semmit nem tud a libanoni közvélemény. Még arról is ellentmondásos nyilatkozatokat hallani, hogy a szíriai katonák a határ szíriai oldalára vonulnak (majd valamikor) vissza, vagy a ‘nem tisztázott határvonalra’. Az ellenzék attól tart, hogy Szíria félengedményekkel, üres ígéretekkel ki akarja várni a rá nehezedő óriási nemzetközi nyomás enyhülését, és valahogy megőrzi közvetlen jelenlétét Libanonban.

Közben erőre kaptak a Szíria-barát politikai körök is, mára ők szerveznek ‘béke és barátsági tüntetéseket a testvéri szíriai népnek hálául’. Érvelésük szerint Szíria nem megszállója, hanem megmentője Libanon függetlenségének és területi egységének, és maradjanak a katonák addig, amíg szükség van rajuk. Ez lehet egy év, de akár tíz esztendő is – érvelnek. Szerintük szíriai segítség nélkül Libanon ismét belháborúba zuhanhat, és magára maradhat a fő ellenség, Izrael támadásaival szemben. Ez utóbbi érvelés alapján a libanoni síiták politikai és fegyveres szervezete, a Hezbollah hirtelen faképnél hagyta a laza ellenzéki koalíciót, és átállt a Szíria-pártiakhoz. A Hezbollah figyelmeztette a széttagolt ellenzéket: senki át ne lépje a ‘piros vonalat’, tárgyalást kezdve Izraellel. A Hezbollah ahhoz is ragaszkodna, hogy megmaradjon a kapcsolata fő patrónusával, Iránnal. Ehhez pedig arra volna szüksége, hogy a szíriaiak maradjanak. Izrael szempontjából így viszont semmi új vagy kedvező nem történne.

A maronita keresztény pátriárka viszont egyenesen arra szólította fel a politikusokat, hogy Libanon kezdjen átfogó béketárgyalásokat Izraellel. A szíriai kivonulás után, tárgyalások révén, Izrael is békén hagyhatná Dél-Libanont – fogalmazott az egyházfő.

Felmerült az is, hogy a szíriai csapatkivonás ellenőrzésére, majd a ‘biztonsági lyuk’ betömésére nemzetközi megfigyelők és katonai erők is érkeznének. Az immár világstratégiai lyukasóra a háttérben lázas nagyhatalmi egyeztetések témája, amelyekről először pénteken, az ENSZ-különmegbízott bejrúti tárgyalásain lehet (vagy nem lehet) valamit megtudni.

Holnap egyeztet Emile Lahud (Szíria-barát) államfő az összes politikai erővel: legyen-e átmeneti kormány, mikorra írják ki a májusban esedékes választásokat, módosítsák-e a választási körzeteket. Egyelőre úgy néz ki, hogy a lemondott, de ügyvezető kormányfő, Omar Karami miniszterelnök marad ‘valameddig’. Az ellenzék azonban már a választás megszervezéséhez új kormányt akar, ‘nem lehet májusig lyukasóra’.

Libanonban nagy a felbolydulás: a szokásosnál üresebbek az utcák, sok üzlet zárva van, a polgárháborúban ‘edződött’ lakosok óvatosan ajtóik mögé húzódnak, de a tüntetők az utcán vannak, ki-ki a magáét fújja.

– Várjuk ki a végét. Azért a kereskedelem őshazájában a levantei szellem él, mindenki nagyon nyitott és előzékeny a külföldivel.

– Hát igen – mondja egy tapasztalt megfigyelő -, a libanoniak jobban félnek egymástól, mint az idegenektől.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.