Forrás: NOL

Politikai nyilatkozatot fogadtak el a cigány holokauszt ügyében

Népszabadság Online, 2005. március 7. 20:05

A cigányságot megkövető politikai nyilatkozatot fogadott el a cigány holokauszt ügyében az Országgyűlés hétfőn.

A határozatot a Ház 329 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el.

A politikai nyilatkozatban a Magyar Országgyűlés a nemzeti szuverenitás megtestesítőjeként, a pártok egybehangzó nyilatkozata alapján megköveti a magyar nemzet részét alkotó cigányságot a holokauszt idején a romák ellen elkövetett bűnökért.

A nyilatkozat leszögezi: a magyar nemzet befogadó nemzet. Ennek ellenére közös történelmünk folyamán sokszor sújtotta a cigányságot elkülönítés, kirekesztés, jóllehet korábban a többségi nemzet létében nem veszélyeztette a cigányságot. Ez utóbbi Magyarország náci megszállása idején, illetve a nyilas hatalomátvételt követően, a németekkel kollaboráló magyar kormányok együttműködésével történt meg – áll a politikai nyilatkozatban, amely rámutatott: ez az időszak Magyarország történetének legszégyenteljesebb korszaka volt.

‘A zsidók és a cigányok ellen elkövetett bűnök végső soron a magyar nemzet elárulását jelentették. Méltó hát, hogy a magyar zsidó áldozatok után az Országgyűlés most a hazai cigányságot is megkövesse’ – áll a nyilatkozatban.

A politikai nyilatkozat figyelmeztetett: a magyar cigányokat ma is sújtják az előítéletek, a szegénység és az iskolázatlanság. E hátrányokat a többségi nemzet és a cigányság csak együttesen, közös erőfeszítéssel számolhatja fel. Az együttműködésnek feltétele a közös múlt vállalása és a többségi nemzet nevében elkövetett bűnök bevallása.

(MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.