Forrás: HíradóPanoráma

Palesztin fegyveresek támadtak izareli katonákra

2005. március 7. 09:41Az akció veszélyeztetheti a tűzszünetet; eddig egy szervezet sem vállalta a támadás elkövetését

Két izraeli katonát megsebesítettek palesztin fegyveresek hétfőn a ciszjordániai Hebronban – közölték izraeli katonai illetékesek.

A támadást, amelynek elkövetését eddig senki nem vállalta, egy határőrposzt ellen hajtották végre a zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helyként tisztelt Pátriárkák Sírja közelében. Az egyik sérült állapota válságos. Szemtanúk szerint a fegyveresek valóságos golyózáport zúdítottak az izraeli határőrökre Hebron óvárosából.

Az akció veszélyeztetheti a február 8-án Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő által kihirdetett kölcsönös tűzszünetet. Több szélsőséges palesztin szervezet, mint az Iszlám Dzsihád vagy a Hamász korábban többször megerősítette: nem tartják magukra nézve kötelezőnek a fegyvernyugvást.

Izrael a február 25-i tel-avivi öngyilkos merénylet után felfüggesztette a ciszjordániai palesztin városokból való kivonulást. Palesztin illetékesek ennek ellenére az izraeli katonai vezetőkkel tartott vasárnapi találkozójuk után úgy nyilatkoztak, hogy Izrael kedden átadja Túl-Karm város biztonsági ellenőrzését a palesztinoknak. Egy izraeli védelmi minisztériumi tisztségviselő viszont cáfolta, hogy megállapodás született volna az átadás időpontjáról.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.