Forrás: Magyar HírlapOligarcha a pácban

Pénzmosással gyanúsítják Vlagyimir Guszinszkijt Izraelben

Immár Izraelben is keresik Vlagyimir Guszinszkij orosz származású médiamágnást. A gyanú szerint ugyanis belekeveredett az Izrael egyik legjelentősebb bankjánál, a Bank Hapoalimnál elkövetett pénzmosási ügybe.

A rendőrség csaknem egy éve nyomoz a pénzmosási ügyben. A bank több alkalmazottját is bíróság elé akarják állítani, s eddig 180 milliárd dollár értékű számlát fagyasztottak be.

A nyomozás során különböző dokumentumokat foglaltak le Guszinszkij lakásán is. A távirati iroda jelentése szerint egyelőre csak ki akarják hallgatni – ő azonban jelenleg külföldön van.

Guszinszkij ellen korábban nemzetközi körözést adtak ki az orosz hatóságok. A médiamogult már kétszer is letartóztatták – egyszer Spanyol-, egyszer Görögországban -, de mindkétszer szabadon engedték, mert úgy látták, hogy hazájában politikai okokból üldözik.

Guszinszkij korábban taxis, művelődésszervező és színházigazgató volt. A 90-es évek elején, az oroszországi privatizáció idején gazdagodott meg amerikaiakkal közösen működtetett tanácsadó cége és kiterjedt politikai kapcsolatai révén. 1992-ben elindította Oroszország első magántévéjét, az NTV-t, amely a mai napig az egyik leginkább nézett csatorna. Guszinszkij hozta létre a Média-Moszt nevű holdingot is, amellyel politikai tényezővé vált.

Az 1996-os választást követően, a kommunisták győzelmétől tartva, Borisz Jelcin mellé állt. Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése után azonban szálkává vált a hatalom szemében. Azóta több hasonló eset is történt – a világsajtóban a legnagyobb hírverést az egykori Jukosz-tulajdonos, Mihail Hodorkovszkij letartóztatása kísérte -, de Guszinszkij volt az egyik első oligarcha, akinek menekülnie kellett Oroszországból.

mh-összeállítás

©

Comments are closed.