Forrás: NOL

Munch-festményeket loptak el Norvégiában

Népszabadság Online, 2005. március 7. 08:30

Újabb Munch-festményeket loptak el hétfőre virradóra Norvégiában.

Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi  norvég festő három alkotását. A helyi rendőrség egyelőre nem  közölte, hogy mely művekről van szó.

Edvard Munch (1863-1944) expresszionista stílusú festményei az  elmúlt időkben gyakran kerültek műkincsrablók érdeklődésének  középpontjába. Tavaly augusztus 22-én leghíresebb műve, A sikoly  egyik változatát lopták el az oslói Munch-múzeumból több tucat  turista szeme láttára. Ugyanezen a napon ugyanebben a múzeumból  elraboltak egy másik remekművet, a Madonnát. A képeket azóta sem  találták meg, annak ellenére, hogy túlságosan ismertek ahhoz, hogy  eladhatók legyenek komolyabb műkereskedőknek.

Az 1893-ban készült A sikoly – egy rémülettől tátott szájú alak  egy vérvörös ég előtt – a rémült világ jelképe lett később olyan  szörnyűségekkel szemben, mint a holokauszt, az atombomba, és a  terrorizmus. Napjainkban gyakran felhasználják eredeti formájában és  montázs részeként is figyelmeztető-tiltakozó plakátokon is. Munch  annak idején négy változatban festette meg a képet, egy másik  verzióját 1994-ben szintén ellopták, s csak több hónap után került meg. (MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.