Forrás: Népszava

Népszava Online 2005.3.713:33

A magyar zsidó áldozatok mellett a hazai cigányság szenvedéséről is megemlékeznek

Politikai nyilatkozatot fogad el az Országgyűlés a holokauszt hatvanadik évfordulóján, melyben megkövetik a magyar cigányságot az elszenvedett gyötrelmek miatt. Ebben az áll: a romákat ma is sújtják előítéletek, ezeket csak a többségi nemzet és a roma társadalom együtt számolhatja fel.

Az Országgyűlés ülésén a képviselők politikai nyilatkozatot fogadnak el a holokauszt hatvanadik évfordulóján, amelyben megkövetik a magyar cigányságot az elszenvedett gyötrelmekért. A Magyar Országgyűlés megköveti a magyar nemzet részét alkotó cigányságot a holokauszt idején a romák ellen elkövetett bűnökért – áll a négy parlamenti párt egy-egy képviselője által benyújtott nyilatkozat-tervezetben.

A nyilatkozat leszögezi: a zsidók és a cigányok ellen elkövetett bűnök végső soron a magyar nemzet elárulását jelentették. Méltó hát, hogy a magyar zsidó áldozatok után az Országgyűlés a hazai cigányságot is megkövesse. A magyar cigányokat ma is sújtják az előítéletek, a szegénység és az iskolázatlanság. E hátrányokat a többségi nemzet és a cigányság csak együttesen, közös erőfeszítéssel számolhatja fel – tartalmazza a nyilatkozat.

Az Országgyűlés szavaz a Magyar Televízió kuratóriumának, valamint a Duna Televíziót felügyelő közalapítványnak a 2003-as beszámolójáról, továbbá arról a javaslatról, amely a Magyarország és az EU-tagállamok közti bűnügyi jogsegélyről szóló egyezményhez történő csatlakozásról szól. Zárószavazás lesz a Munka Törvénykönyvének módosításáról, valamint és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó törvény módosításáról.

NÉPSZAVA Online

CopyRight Népszava

Comments are closed.